Egészségpénztár: 50 milliárd forintnyi befizetés 2009-ben

Pénzcentrum2010. március 9. 09:17

A Stabilitás szövetség és a Patikapénztár egybehangzó véleménye szerint rekordnagyságot ért el a tavalyi egészségpénztári befizetések összege, ez év elején pedig megindult a taglétszám gyors gyarapodása is - írja a Napi.

Sikeres évet zártak 2009-ben a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó egészségpénztárak - mondta Lehoczky László, az egészségpénztári tagozat elnöke. A vagyon alapján a szektor 90%-át, létszám alapján 84%-át képviselő tagpénztárakban jelentősen, annak ellenére közel 756 ezer főre bővült a taglétszám, hogy a II. félévben érezhetően mérséklődött az új belépések száma.

A pénztári befizetések összege közben rekordnagyságú, 47,8 milliárd forint volt. A szolgáltatások igénybevételének teljes összege elérte a 45 milliárd forintot, ami Lehoczky szerint határozattan összefügg a tagok nehezedő jövedelmi helyzetével, sokan az egészségszámlán lévő tartalékaik felhasználására kényszerültek. A pénztárak vagyonának döntő részét kitevő megtakarítások összege még így is meghaladta a tagok évi felhasználási értékét.

Az adójogszabályi változások tervei, a kiszivárgott információk, a cafeteria-elemek jelentős mértékű megadóztatásáról szóló hírek különösen a munkáltatók körében keltettek bizonytalanságot és bizalmatlanságot. Ezzel összefüggésben a korábbi felmérések jelentős visszaesést jósoltak 2010-re, az előzetes adatok azonban szerencsére ezt nem igazolták vissza. Mivel különösen a köztisztviselők, közalkalmazottak körében bővült a cafeteria igénybevételének lehetősége, ezért ismét gyorsan növekszik a taglétszám. Különösen örvendetes, hogy az egyéni befizetésekben is jelentős növekedést tapasztaltak a pénztárak, ami mutatja, hogy egyre több magánszemély is felismeri az egészségpénztári tagságban rejlő megtakarítási lehetőséget.

Címkék:
patikapénztár,