A nyugdíját teszi kockára, aki nem küldi be ezt a nyomtatványt!

Pénzcentrum2010. március 4. 12:02

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak - a 168/1997.(X. 6.) kormányrendelet 76. §-a alapján - az összes külföldön élő vagy tartózkodó személyre nézve minden naptári év márciusában adategyeztetést kell végeznie.

Az ehhez szükséges formanyomtatványt az ellátásban részesülőnek kitöltve, valamint aláírásának sajátkezűségét közjegyzővel, vagy hatóság által hitelesíttetve a kézhezvételt követő 1 hónapon belül kell visszaküldenie.

Amennyiben a kitöltött nyomtatványt az előírt határidőn belül az igazgatósághoz nem küldik vissza, vagy visszaküldik, de abból a jogosultság fennállása nem tűnik ki, akkor az ellátás folyósítását a határidő lejárta, vagy a visszaérkezés napját követő második hónap első napjával - határozattal - meg kell szüntetni.

A nyomtatványt a jogosultnak kitöltve, aláírva és a közjegyző vagy külföldi hatóság, illetőleg a Magyar Köztársaság külképviseleti szerve által hitelesítve kell visszaküldenie. Az adatokat igazolhatja továbbá a külföldi közigazgatási szerv, bíróság, számlavezető pénzintézet, nyugdíjbiztosítási szerv is.

A jogosult egészségi állapota vagy szociális helyzete miatt, szociális vagy egészségügyi intézményben tartózkodó személy esetében a tényeket az említett intézmény, illetve annak orvosa is igazolhatja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyomtatványINNEN tölthető le!

A legfontosabb nyugdíjakhoz kapcsolódó hírek:

Panaszkodnak a nyugdíjasok! Mikor jön az utazási utalvány? Szavazás!
Nyugdíjra pályáztak! Százezernél több kérelmet vágtak ki elutasítással
Szupernettó KALKULÁTOR! A dolgozó járadékosoknak is meg kell tanulni
Nappalis voltál? Így számít bele a nyugdíjba
A nyugdíjak 2010-es folyósítási rendje: júliustól fontos változások!
Veszélyben a temetéspénz: 730 ezret loptak egy nénitől!
Sokan 58-59 évesen nyugdíjba mennek, de (feketén) dolgoznak

Címkék:
nyugdij,