Munkanélküli menedzserek tömegei az álláspiacon

Pénzcentrum2010. február 23. 08:47

A szakértők egybecsengő tapasztalata szerint az utóbbi hónapokban jóval több felső vezető keres állást, mint a válságot megelőző időben - írja a Világgazdaság.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke szerint a számuk biztosan többszöröse a válság előttinek. Sághy András, a Kienbaum vezetői tanácsadó cég magyarországi ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: "biztos, hogy "a válság óta, ha meghirdetünk egy felső vezetői pozíciót, előfordul, hogy akár 70 százalékkal több jelentkezést kapunk, mint mondjuk a válság előtt".

Sághy András szerint a gyártó cégek jelentős része visszafogta a termelést, így létszámot is csökkentettek, tehát megszűntek bizonyos vezetői pozíciók, de előfordult a menedzseri posztok összevonása is.

Ezzel párhuzamosan kevesebb felső vezetői pozíciót hirdetnek meg a cégek, így egy szűk álláskínálatra sokkal nagyobb kereslet jelentkezik. Megfigyelhető az is, hogy alacsonyabb presztízsű vagy kisebb fizetéssel, illetve kevesebb kihívással járó feladatköröket is elvállalnak az álláskereső felső vezetők, főleg, ha már sok idő eltelt az elbocsátásuk óta.

A szakemberek szerint addig tarthatnak a zord idők a felső vezetők számára, amíg el nem kezdődik a kilábalás, és fel nem lendül újból a munkaerőpiac. A recesszió azonban alapvetően átírja a munkaerő-piaci struktúrákat is. Nem biztos tehát, hogy a válság után újból feltöltik azt a vezető pozíciót, amit a gazdasági visszaesés miatt szüntettek meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: