Milyen a jó önéletrajz? Megmondják a HR-esek!

Pénzcentrum2010. január 22. 08:47

Az EU által szabványosított önéletrajzról, az Europassról megoszlanak a szakértői vélemények, de alapvetően jól áttekinthető, strukturált cv-mintának gondolják a HR-esek - írja a Népszabadság.

Az Europass önéletrajz használata elsősorban a pályakezdő, fiatal álláskeresők körében terjedt el, míg a több éves rutinnal rendelkező szakemberek már nem feltétlenül szorulnak vonalvezetőre cv-jük megírásakor - mondta Polner Judit, a Kelly Services személyzeti tanácsadó cég értékesítési és marketingmenedzsere.

Az egységes, könnyű áttekinthetőség előnye mellett azonban könnyen belecsúszhat használója abba a hibába, hogy a pályázat szempontjából irreveláns információkat is megadja, hiszen a minta rengeteg részletkérdésre is kitér. A kezelhetőségéről annyit gondol Polner, hogy időnként nehézkes tud lenni a sablon kezelése, mivel az előre definiált cellák és hasábok gyakran elcsúsznak.

Ennél pozitívabb véleménnyel van a cv-mintáról Berke Kornélia, az OTP Bank HR-szakértője, aki kifejezetten javasolni szokta a pályázóknak ennek használatát, a semmitmondó, felesleges információkkal teletűzdelt házibarkács önéletrajzok helyett.

A nyelvtudás értékelése szempontjából azonban szinte az összes HR-es kifejezetten jónak tartja az Europass önéletrajzokat, csakúgy mint az "egyéni készségek és kompetenciák" rovatot, amely más cv-formátumokban nem feltétlenül kerül elő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gáti Mátyás európai uniós szakértő szerint az egységes rendszer bevezetésével lényegesen felgyorsult az álláskeresés Európában, mivel a sablonokkal könnyebb a hasonló képességű pályázókat kiszűrni.

Címkék: