Tejeltették a segélyeseket! Közmunka-visszaélés miatt nyomoz a rendőrség

Pénzcentrum2010. január 12. 09:47

Havonta 3000 forintot kellett fizetnie annak, aki a háromezer lelkes Tiszaburán közcélú munkát vállalt az Út a munkához program keretében. A helyi polgármester szerint az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településen csak így tudták összeszedni az állami támogatás mellé előírt 5 %-os önrészt - írja a Népszabadság.

A jórészt romák lakta Szolnok megyei településen az 1200 főnyi 18-60 év közötti aktív lakos fele önkormányzati segélyen él, 150-en csökkent munkaképességűek, továbbá 200 kismama van gyesen. Bérből és fizetésből kevesebb, mint 300- an élnek a faluban, jó részüket az önkormányzat foglalkoztatja. Ebben a helyzetben kapóra jött az állam által támogatott Út a munkához program, amelynek révén tavaly 500-an dolgozhattak közmunkán.

A polgármester elmondta, hogy a regionális munkaügyi központtal közösen dolgozták ki a foglalkoztatás részleteit. Volt, akit az iskolában kisegítőként, másokat a házi szociális ellátásban vagy a közterületek gondozására alkalmaztak. A 400 milliós program éves költségvetésének 95 %-át az állam fedezte, 5 %-ot (20 millió forintot) az önkormányzatnak kellett volna előteremtenie.

A forráshiányos Tiszabura az önhiki-s településeknek járó többlettámogatásból szerette volna ezt a részt fedezni, de tavaly kevesebb pénzt kaptak a vártnál, így erre nem futotta. A testület úgy határozott, hogy a program résztvevőivel fizettetik ki a hiányzó önrészt. Akivel közmunkaszerződést kötöttek, annak vállalnia kellett, hogy a nettó 53 ezer forintos havi béréből 3 ezer forintot befizet az önkormányzat számlájára.

A polgármester szerint mindenkinek elmondták, hogy miért is van erre szükség, szabályos szerződést kötöttek, amit a résztvevők 90 %-a aláírt. Az intézkedés nélkül már nyáron fel kellett volna függeszteni a programot, de akkor több százan munka nélkül maradtak volna. Ezzel a megoldással egész évben tudták foglalkoztatni a rászorulók nagy részét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közmunkaprogramban alkalmazott helyiek elmondták, hogy még így is jobban jártak, mint ha csak a munkanélküliként járó havi 28 ezer forintos rát-ot kapták volna.

A rendőrség közcélú foglalkoztatással való visszaélés kapcsán, gazdasági vesztegetés miatt, ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást - mondta Veres Éva, a Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Címkék:
tiszabura,