Figyelem! 12-i APEH határidő 14-én

Pénzcentrum2009. december 14. 05:22

December 14-én, azaz ma van a határideje a vállalkozások számára a hónapban esedékes APEH befizetési és bevallási kötelezettségek egy tekintélyes hányadának. Mindközül a legkiemelkedőbb fontosságú, hogy a munkaadók mai határidővel adhatják fel az alkalmazottak novemberi bére után fizetendő szja előleget.

A korábbi hírekkel ellentétben (Rendkívüli APEH közlemény: téged is érint!) nem kell a cégek ügyintézőiknek fejvesztve az adóhivatalhoz rohanniuk új "sárga csekkekért" (készpénzátutalási megbízásokért). A Magyar Posta közleménye szerint (Beintett a Posta az APEH-nek: valaki csúnyán mellényúlt) a korábban felhalmozott régi típusú csekk-készletek korlátlan ideig felhasználhatóak, így az adózók ráérnek csak közvetlenül a tartalékok elfogyása előtt pótolni azokat.

Azok, akiknek épp most fogy ki a készletük, vagy szeretnék kipróbálni az új típusú sárga csekkeket, az adóhivatal honalpjának ezen az oldalán találnak formanyomtatványt a csekkek igényléséhez. A nyomtatványt kitöltés után, az APEH területileg illetékes regionális igazgatóságára kell eljuttatni.

Mivel a hónap 12. napja munkaszüneti szombatra esett, ezért a mai napig kell megfizetni az november hónapra vonatkozó munkáltatók és munkavállalók által fizetett adókat és járulékokat.

A legnagyobb befizetési tételt a személyi jövedelemadó előlege jelenti, melyből novemberig összesen közel 1700 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az év folyamán. Az eddig beszedett összeg - főként a válság miatti munkahely leépítések hatására - jócskán elmarad a 2009. évi költségvetési törvénybe foglalt 2062,4 milliárd forintos előirányzattól.


A grafikonon látható előző 11 havi teljesülés tükrében a PM korábbi 1914,2 milliárd forintos prognózisának megvalósulása is kétséges. Ehhez ugyanis az adózóknak ebben a hónapban majd 215 milliárd forintot kellene szja címén az APEH-nak elküldeniük, ilyen hónapra pedig idén még nem volt példa.

Az szja-előlegen kívül máig kell feladni többek közt a munkaadói járulékot, a munkavállalói járulékot és az egészségügyi hozzájárulást is. A fizetési kötelezettségek részletes listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az adók és járulékok mértéke valamint az adónemek utalási számlaszámai a következő táblázatból tudható meg.

Adózási szempontból még a hónap felénél sem járunk. December folyamán még három további adózással kapcsolatos fontos időpont van, amiről a következő oldalon lehet tájékozódni: Mire figyel az APEH decemberben?

Címkék: