Cafeteria: az adókínzás az önkéntes nyugdíjkasszákat is elérte

Pénzcentrum2009. december 7. 08:17

Egy év alatt közel 70 ezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. A távozók főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - döntöttek a kilépés mellett - írja a Napi.

Az idei III. negyedévben is folytatódott az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának apadása - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) által közzétett adatokból. Erre a válság előtt sohasem volt példa. Egy év alatt majdnem 70 ezren mondtak búcsút ennek az öngondoskodási formának.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a felvett tőkét terhelő adó ellenére is a megtakarítás nem nyugdíjcélú felhasználását választják a pénztártagok - mondta az Erste Nyugdíjpénztár. Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató vezérigazgatója szerint is tény, hogy az elmúlt évben sokkal többen nyúltak hozzá a megtakarításukhoz, még annak ellenére is, hogy ezzel veszteséget realizáltak. Lehoczky László, az MKB kasszák vezetője úgy véli, május óta az adótörvények lebegtetése, a sokkoló hírek, majd a bejelentett adóváltozások elbizonytalanították a cégeket.

Visszaesett a szerződést kötők száma, a tagi belépések jelentősen csökkentek. Mostanra azonban úgy látszik, hogy egyre többen előremenekültek. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában azonban a bevételek várhatóan az idén csak megközelítik a 7,5 milliárd forintot, ami azt is jelzi, hogy itt már bekövetkezett a tagdíjbevétel csökkenése. Abban bíznak, hogy az idei jó hozameredmények újból megnövelik a befizetési hajlandóságot.

A Dimenzió - tudtuk meg Zólomy Orsolya ügyvezető-helyettestől - 40 %-os bevételkiesésre számít. Ennek elsődleges oka, hogy nemcsak a 25 %-os adóteher apasztja a pénztárhoz érkező befizetést, a válság következtében több munkáltatónál a cafeteria keret egésze is jelentősen, közel 20 %-kal csökken. A tervezett adószabályok az egyes pénztárak tagdíjbevételeit akár 25-30 %-kal is visszavethetik, így azok elfogadásakor át kell majd számolni a pénzügyi terveket és valószínű, hogy növelni kell a befizetések működési tartalékra jutó részét - vonta le a következtetést a Generali.

Az egész önkéntes pénztári szektorban általános nézet, hogy aligha lehet majd elkerülni a tagi levonások növelését. Jelenleg a működési és a likviditási alapra szinte mindenütt 10 % alatti a levonás. A PSZÁF adatai szerint viszont az önkéntes nyugdíjkasszák működési célú bevételei nem fedezik a kiadásokat. A veszteség az első három negyedévben már megközelítette az 1 milliárd forintot. Az egészségpénztárak esetében a működési jellegű kiadások ugyanebben az időszakban 1,8 milliárd forinttal haladták meg az ilyen célú bevételeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkéntes pénztárak közül szinte csak a Patika-csoport nem számít drámai fejleményekre. Mint a kasszák vezetője, Lukács Marianna elmondta: a munkáltatók visszajelzése alapján az esetek döntő többségében fenn kívánják tartani a patikapénztáras befizetést, és sok helyen megpróbálják kigazdálkodni a 25 %-os plusz adóterhet is. Lukács úgy véli (és ezen a téren nincs egyedül), hogy jövőre a cafeteria legkedvezőbb eleme marad az egészségpénztár, hiszen kiesik a hideg étkeztetés, a meleg étkeztetés pedig számos kis településen nem érhető el, viszont gyógyszertár mindig van a közelben. Lehoczky László nem ennyire optimista. Mint elmondta, az MKB Egészségpénztárban az éves befizetések eddig - a tervet meghaladva - 7 milliárd forintra rúgnak, jövőre azonban jelentős csökkenés várható.

Kijöttek az előzetes nyugdíjpénztári hozamok: klikk a táblázatra!

Címkék:
patikapénztár, dimenzió egészségpénztár,