A mozgékony srácok okosabbak

Pénzcentrum2009. december 6. 11:01

Ezúttal nem brit, hanem svéd tudósok álltak elő a legújabb felfedezéssel: a sokat mozgó tinédzser fiúknak az agyuk is gyorsabban mozog.

A hatalmas felfedezés alapjaiban változtathatja meg az oktatási rendszert az egyre kevesebb tornaóra felől az egyre több irányába - legalábbis a kutatók nagyon bíznak ebben.

A Göteborg-i Egyetem kutatói nem kis feladatra vállalkoztak, amikor úgy döntöttek, bebizonyítják az igazukat. Elővették a minden, 1950 és 1976 között született svéd férfi fizikai és intelligenciafelmérő lapját, melyet 18 évesen, a kötelező katonai szolgálatra való jelentkezéskor kellett kitölteniük. Az adatokat összevetették azzal, milyen sikereket értek el a férfiak életükben, ide értve az iskolai végzettséget és a foglalkozást.

A kardiovaszkuláris erő és az észbeli képességek között határozott korreláció volt megfigyelhető - derítették ki a tudósok. A fizikai erő és az intelligencia közt viszont nem volt megállapítható összefüggés.

Az ikrek vizsgálata külön is sarkalatos pontja volt a kutatásnak, mivel ezek az eredmények bizonyíthatták, hogy nem genetikai vagy szociális okok állnak a jobb szellemi képességű gyermekek hátterében. A kutatások azt bizonyították: az esetek nagy többségében a fittebb testvér volt az eszesebb is.

Címkék: