Elképesztő gazdagság: mit tudnak a kínai milliárdosok?

Pénzcentrum2009. november 12. 11:02

"Shi lai yun zhuan" -ezzel a kínai kifejezéssel lehet leginkább összefoglalni azt, ami az ázsiai ország szupergazdagjaival történt az elmúlt hónapokban. Shi lai yun zhuan, azaz elérkezett egy új pillanat, a szerencse megváltozott.

Kína 40 leggazdagabb emberének vagyona gyakorlatilag megduplázódott: egy éve a leggazdagabbak összvagyona 52 milliárd dollárt tett ki, ma pedig 106 milliárd dollárra tehető (az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez még mindig elmarad a 2007-es rekordévtől, amikor a 40 legtehetősebb kínai összvagyona meghaladta a 120 milliárd dollárt).

Kína leggazdagabbja az informatikában és az autóiparban érdekelt Wang Chuanfu. Chuanfu a BYD, Build Your Dream, alapítója, amely a világ legnagyobb, mobiltelefon akkumulátorokat gyártó cége, nemrégiben pedig elektromos autóval rukkolt elő. Az üzletember becsült vagyona 5,8 milliárd dollár (több mint ezer milliárd forint).


A lista második helyére csúszott vissza Liu Yongxing, a Hope Group vezetője. Az állateledel-gyártó vállalat milliárdos elnökének becsült vagyona eléri az 5,5 milliárd dollárt.

A leggazdagabb kínaiak vagyonának növekedése a Forbes magazin szerint egyértelműen a részvényárfolyamok alakulásának köszönhető: az eredményeket jól mutatja, hogy az ázsiai országban a tavalyi 24 helyett már 40-en vannak, akiknek vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt.

Címkék:
részvényárfolyamok,