Mi lesz jövőre a cafeteriával: a hideg étel utalványt jobb, ha elfelejtjük

Pénzcentrum2009. november 11. 05:33

A béren kívüli juttatásokat is érintő 2009. LXXVII. törvény alapján - a számítógép-, illetve az internethasználat támogatás kivételével - jövőre minden cafeteria-elemet legalább 25%-os, vagy azt meghaladó adó terhel, ami komoly számolgatásokra, meglévő rendszerük újragondolására kényszeríti a vállalkozásokat.

A béren kívüli juttatások rendszere, más néven cafeteria egy olyan - választható elemekből összeállított - juttatási csomag, melyből egy adott dolgozó a számára meghatározott keret erejéig, igényei szerint szabadon válogathat. Az elemeket szabadon kombinálhatja egymással vagy, ha akarja, akkor az egész összeget egy szolgáltatásra költheti.

Kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy egy komplett rendszer bevezetése helyett maguk határozzák meg a fix béren kívüli juttatások körét, vagyis az utalványokat egyszerűen megrendelik, nagyobb vállalkozások azonban komplex cafeteria-rendszert működtetnek, ahol a munkavállaló maga dönti el, hogy egy éves időtartamra megadott keretösszegen belül milyen béren kívüli juttatásra van szüksége.

Ebben a rendszerben az egyes juttatási típusok adómentes értékhatárát korábban a minimálbérhez kötötték, így év végén, az újonnan kialkudott minimálbér alapján újra kellett gondolniuk a vállalkozásoknak juttatási rendszerüket. A tavalyi év legnagyobb változását az jelentette, hogy a fejenként 400 ezer forintban meghatározott adómentes értékhatárt eltörölték, és valamennyi juttatásnál egyedi korlátot vezettek be.

Idén azonban ennél jóval nagyobb változást jelent az adótörvény módosítása, melynek értelmében 2010-től a béren kívüli juttatások egy része ugyan adómentes marad, többségüket azonban kedvezményes, vagyis 25 százalékos, vagy normál, 95,5 százalékos adóteher sújtja majd.

Ez a munkáltatók, vagy kifizetők terheit jelentősen megnöveli, ami sokakat a korábban bevezetett cafeteria-rendszer megvágására, netán megszűntetésére kényszerít majd - még ha azok a munkaviszonyos jövedelem adó- és járulékterheinél még így is olcsóbb juttatásnak számítanak.

Számos felmérés készült az elmúlt hónapokban a munkáltatók körében, azt firtatva, hogy miként reagálnak majd az adóváltozásokra, változtatnak-e cafeteria rendszerükön, és ha igen milyen mértékben. A DGS Global Research felmérése szerint a cégek 31 százaléka csökkenteni fogja béren kívüli juttatásainak összegét, 24 százalékuk nem változtat rajta, és csak 15 százalék tervez emelést.

A HR Portál és A Tanácsadó magazin által közösen szervezett múlt heti, Változások, választások, vélemények című HR-workshopon számos előadó, illetve kerekasztal résztvevő arra hívta fel a hr-esek figyelmét, hogy minél előbb tervezzék meg jövő évi cafeteria-csomagjaikat, hiszen az adótörvény módosításai miatt jövőre a béren kívüli juttatások adminisztrációja is külön feladat lesz számukra.

Fata László független cafeteria szakértő szerint azonban nincsenek még elkésve a cégek, hiszen jelentős átszervezésre nincs szükség. Általában alap döntési pontokat alaposan végig kell gondolni, de lehet, hogy nem kell nagyon átalakítani a rendszert. Egyértelmű, hogy a nem kedvezményes adókulccsal adózó elemek (hideg étel, ajándék és kultúra utalvány) el fognak tűnni a szolgáltatási csomagokból, de ezek szerepét részben át tudják venni más juttatásfajták.

Nézzük át az egyes juttatásokat érintő változásokat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvény érintetlenül hagyta a munkáltató által biztosított kedvezményes számítógép- és internet használatot, vagyis ez a juttatás továbbra is adómentes, méghozzá a számlákkal igazolt felhasználás mértékéig.

Kedvezményes adózású, vagyis 25 százalékos adókulcs alá tartozik 2010-től a melegétel, illetve iskolakezdési utalvány, helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk, valamint a pénztári befizetések. Ezeknél a tételeknél azonban csak a törvényben meghatározott értékhatárig érvényes a kedvezményes adókulcs, felette már a normál adót és az EHO-t is meg kell fizetnie a munkáltatónak.

Az értékhatárok az egyes juttatási fajtáknál eltérőek: melegétel utalványnál havi 18 000 forint, a többi tételnél a mindenkori minimálbér értékéhez kötött, vagyis beiskolázási utalványnál éves szinten és gyermekenként a minimálbér 30 százaléka, üdülési csekk, a nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetésnél pedig a minimálbér 100, 50, és 30 százaléka a kedvezményes adózás értékhatára.

A normál adózású körbe tartozó juttatásokat 95,5 százalékos adóteher terheli. Ide kerültek a hideg étel utalványok, az ajándék- és kultúra utalványok - ezeket tehát nem valószínű, hogy jövőre is beválasztják juttatási csomagjukba a munkáltatók.

Összefoglalva tehát tavalyhoz képest valóban drágul a béren kívüli juttatások rendszere a munkáltató számára, azonban még így is olcsóbb lesz a bér jellegű kifizetéseknél. A havi 18 ezer forintos meleg étel utalvány például a 25 százalékos szja-teher miatt 22 500 forintjára kerül majd a munkáltatónak, azonban ugyanez bérként kifizetve 37 665 forint költséget jelentene, ami 40 százalékos pluszt jelent (a www.cafeteria2010.hu kalkulátora alapján).

Címkék: