Még jó, hogy vannak adóparadicsomok!

Pénzcentrum2009. november 6. 08:47

Az adóparadicsomok környezetében fekvő országok is szép hasznot húznak az offshore ország működéséből, és a fejlett gazdaságokra is gyakorolnak némi pozitív hatást az alacsony adózású területek - állítja egy vagyonkezelőket tömörítő szervezet számára készült jelentés.

Az offshore paradicsomokba áramló pénz az azok környezetében fekvő gazdaságokra is beruházásösztönző hatással van egy friss tanulmány szerint, amely vélhetően a ma kezdődő G20-as pénzügyminiszteri csúcstalálkozón is érvként lesz felemlegetve az offshore országok védelme érdekében - írja a Világgazdaság.

Az iromány szerint minden egyes adóparadicsomba menekített dollár 50-70 centtel emeli a környező országok beruházásainak értékét és kereskedelmi forgalmát. A jelentés szerzője, James Hines szerint az alacsony adóterheléssel rendelkező országok teret adnak a fejlett gazdaságok kormányainak, hogy magasabb adókat vessenek ki a hazai vállalkozásokra, és ezzel egy időben a színtisztán megtérülés maximalizáló nemzetközi tőke se kerülje ki az országot. Amennyiben az adóparadicsomok nem léteznének, a közgazdászprofesszor véleménye szerint a fejlett gazdáságok között indulna meg a káros adóverseny.

Sok szakértő egyáltalán nem ért egyet a tanulmányban foglaltakkal, és az adóparadicsomok működésének minél hamarabbi ellehetetlenítésében látják a helyzet megoldásának kulcsát. Hines michigani közgazdászprofesszor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a gondolatait több korábbi tanulmány is osztja. Így például a brit pénzügyminisztérium egy korábbi jelentésében az olvasható, hogy az Egysült-Királyság tengerentúli gyarmataira adóminimalizás céljából áramló tőke az anyaország beruházásaira is jótékony hatással van.

Címkék:
g20 országok,