Állásinterjú skype-on: alul lehetsz pizsamában is

Pénzcentrum2009. október 20. 14:02

Mit vegyünk fel állásinterjúra? Ez a kérdés idővel lehet, hogy idejétmúlt lesz, ha a cégek körében elterjed a videó-chaten történő interjúztatás, amikor már ki se kell lépnünk otthonról a munkakereséshez.

Ezzel a módszerrel a cégek nem csak időt, de pénzt is megtakarítanak, ráadásul nekünk is, hiszen az utazás költségét mindenképp megspóroljuk. Természetesen ennek is megvannak a hátulütői, hiszen skype közben megszakadhat a kapcsolat, plusz a háttérzajok is igen zavaróak lehetnek, a személyes báj bevetésének pedig csak korlátozott tere van.

Ezt az interjú-módszert persze főként nemzetközi cégek alkalmazzák, akik külföldről is toboroznak munkaerőt, hiszen az ő kiutaztatásuk, elszállásolásuk költségei igen borsos összeget tesznek ki. Persze telefonos interjúval korábban is meg lehetett ezt spórolni, azonban a videó-chatnek megvan az az előnye, hogy nem veszik el teljesen a személyes kontaktus.

Skype-on való interjúzás során néhány dologra mindenképp ügyelni kell. Egyrészt próbáljunk meg olyan helyiséget találni a lakásban, ahol nincs a hátunk mögött semmilyen fényforrás, például ablak, hiszen így az arcunk árnyékban lesz. A "szemkontaktust" úgy tudjuk megteremteni az interjúztatóval, ha mikor ő beszél, a monitoron az ő képét nézzük, ám mikor válaszolunk, a kamerába nézünk.

Itt sem mindegy, hogy milyen ruhát viselünk: fehéret például nem túl szerencsés, mivel a monitoron először a fehér foltokat érzékeljük, így elvonjuk a figyelmet az arcunkról. És persze ne feledjük el azt sem, hogy a háttérből is sok minden látszik, érdemes tehát eltakarítani a lakásromokat, mielőtt a webkamerát bekapcsoljuk. Előny persze, hogy ha nem állunk fel a székből, szinte mindegy, alul mit viselünk.

Címkék: