További megtakarításokat hozhat az 5%-os távhőáfa

Pénzcentrum2009. október 15. 11:32

Az 5%-os áfakulcsnak köszönhetően több pénz maradhat a távfűtéses lakások fűtés-korszerűsítésére, így a szolgáltatás igénybevevői könnyebben belevághatnak az Ökoplusz program keretében államilag is támogatott felújításba - írja a Magyar Hírlap.

A kormány tervei szerint a jövő évtől a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken a távhőszolgáltatás hő- és alapdíjának áfatartalma. Az állam nem szociális szempontok alapján, hanem a környezetbarát technológia elismeréseként mérsékli a szolgáltatás áfáját - állítja a lapnak Balog Róbert, a Főtáv szóvivője. Érvelése szerint a távfűtés során a megújuló energiaforrásokból nyert energia is felhasználható, ami által mérséklődik a káros anyagok kibocsátása. A környezeti terhelés csökkenése minden emberre pozitív kihatással van, azonban a megemelkedett költségeket csak a távhőt használók fizetik meg, az alacsonyabb áfa tartalom lehetővé teszi a terhek igazságosabb elosztását - mondja a szóvivő.

A Főtáv szerint a mostani áfacsökkentés éves szinten mintegy 25-30 ezer forintos megtakarítást jelenthet a szolgáltatás igénybevevői számára. Ez a megtakarítás lehetőséget biztosíthat arra, hogy a távfűtéses lakások fűtési rendszerét korszerűsítsék az ügyfelek. A korszerűbb, hőszabályzóval ellátott radiátorok felszerelését az állam is támogatja, a Főtáv által indított Ökoplusz program keretében megvalósuló fejlesztésekkel mintegy 17%-kal lehet csökkenteni a fűtésszámlát.

Címkék: