Alapos kivizsgálás: így mérik fel a magyarokat

Pénzcentrum2009. október 6. 09:02

A következő hetekben több mint tizenegyezer háztartást keresnek fel a KSH munkatársai, hogy kikérdezzék a 10 és 84 év közöttieket arról, mivel töltik el egy napjukat -írja a Népszabadság.

A Központi Statisztikai Hivatal munkatársai többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy mivel telik egy ember napja Magyarországon, mennyi időt tölt alvással, evéssel, mennyit dolgozik és mennyit pihen? Mennyi időt vesz el az életéből a közlekedés, a házimunka vagy éppen a tévénézés?

A megkérdezettek -felnőttek és gyerekek egyaránt- úgynevezett időmérlegnaplóban számolnak be az előző napjukról hajnali négytől egészen elalvásig. Minden egyes cselekedetük bekerül a naplóba, kivéve az úgynevezett mozzanatos eseményeket, vagyis az öt percnél rövidebb ideig tartó dolgokat, bármi történjen is öt percen belül.

A szakemberek szerint számtalan hasznos következtetés vonható le az adatokból. - Kimutathatók például a közlekedési csúcsok, ki, mikor, milyen közlekedési eszközzel utazik. Ez pedig hasznos lehet például a közlekedési vállalatok számára. De a korábbi kutatások alapján készült már elemzés az életünkben lévő üresjáratokról, lyukakról is. Ebből kiderült, hogy a munka és a különböző hobbik mellett mennyi időt töltünk várakozással vagy semmittevéssel.

A vizsgálat egy évig tart, hogy minden évszakban kikérdezhessék az embereket, hiszen nem ugyanazzal telik a nap télen vagy nyáron. Az első eredmények 2011 tavaszán várhatók.

Címkék:
időmérleg,