Sárga csekk vagy lehúzás? Az APEH színe előtt dönthet az adózó

Pénzcentrum2009. szeptember 4. 06:05

Az adózás rendjéről szóló törvény ide vonatkozó bekezdése értelmében a fizetési kötelezettséget a pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámláról történő átutalással, a pénzforgalmi bankszámlával nem rendelkező adózóknak pedig belföldi postautalvánnyal (sárga csekk) vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesítenie.

A bankszámla nyitására kötelezettek körét a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló kormányrendelet határozza meg:

"A belföldi jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság - törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában - a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével, köteles pénzeszközeit pénzforgalmi bankszámlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi bankszámlán lebonyolítani, s ennek érdekében bankszámlaszerződést kötni. E rendelkezést alkalmazni kell a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos pénzeszköz tekintetében az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyre, ideértve az egyéni vállalkozót is."

Fentiek alapján az APEH regionális igazgatóságok központi ügyfélszolgálatain a köztartozások megfizetéséhez szükséges sárga csekket kizárólag bankszámla nyitására nem kötelezett adózók kaphatnak. Az adózók befizetéseiket a központi ügyfélszolgálati irodákban bankkártya segítségével is teljesíthetik.

Lehúzás az APEH-ben: több mint kétezer adózó bankkártyája ment át a terminálokon!

A befizetett adókat az adózók egyéni folyószámláján adónemenként elkülönítetten tartja nyilván az APEH. A különböző adónemeket jellemzően más-más költségvetési számlára kell teljesíteni, ezért a csekk igényléséhez közölni kell a befizetendő adónem nevét, például személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék, egyéb.

Mennyit keresnek az APEH dolgozói? Íme a számok...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tartozásrendezésekkel kapcsolatos utólagos reklamációk elkerülése érdekében az ügyfélszolgálati irodák a befizető nevét és adószámát, vagy adóazonosító jelét tartalmazó, úgynevezett megszemélyesített csekket adhatnak ki. A csekkeket az elírások kiszűrése érdekében számítógépes program segítségével nyomtatják ki az ügyfélszolgálatokon.

APEH jutalmak! Újabb titokra derült fény!

A kiadott csekkeken az azonosító adatokon kívül az ügyfél kérésére a befizetendő összeget is feltüntetik. Az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek esetében az adóazonosító jel, egyéni vállalkozó, vagy egyéb okok, például ingatlan bérbeadás miatt adószámmal rendelkező magánszemélynél a postautalványon az adóazonosító jel helyett az adószám fog szerepelni. A bankszámla nyitására nem kötelezett szervezetek részére az adószám megadásával kérhetnek az ügyfelek csekkeket (Forrás: APEH).

Címkék: