Kezdődik a tanév: 200 iskolát újítanak fel

Pénzcentrum2009. szeptember 1. 09:02

Az elmúlt évekhez képest kevesebb jogszabályváltozással kell megbirkózniuk a ma kezdődő tanévben a pedagógusoknak és a diákoknak. Az anyagiak szempontjából ugyanakkor feszesebb körülmények között kell dolgozniuk az iskoláknak -írja a Népszabadság.

Ma, azaz szeptember elsején több mint 1,3 millió diáknak kell ma beülnie az iskolapadba, az óvodákba csaknem 329 ezer gyerek jár majd. Utóbbiakhoz - bár az óvoda hároméves kortól kezdődik - már kétévesek is csatlakozhatnak.
Kiszorítják az ovisokat az óvodákból

Az új tanév egyik legfontosabb újdonsága, hogy bevezetik az előre hozott szakképzést. Ez azt jelenti, hogy rögtön az általános iskola után, a 9. évfolyamon tényleges szakképzésben vehetnek majd részt a szakiskolai tanulók, és három év alatt szakmát kaphatnak a kezükbe.

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője szerint az iskoláknak "szorosabb, feszesebb körülmények között" kell majd dolgozniuk. Tatai-Tóth András elmondta: a 2010-es költségvetés biztosítja ugyan az alapfeladatok biztonságos ellátásának feltételeit, ám kevesebb forrást biztosítanak majd informatikai fejlesztésekre vagy tanártovábbképzésre.

Hiller István oktatási miniszter az országos közoktatási tanévnyitón kijelentette: folytatódik az Új tudás program, a magyar közoktatás átfogó korszerűsítése, amelyre tízmilliárdokat biztosítanak hazai és uniós forrásokból. A pénzt jórészt tehetséggondozásra, esélyegyenlőségi programokra, iskola-felújításokra fordítják. A XXI. század iskolája program keretében pedig több tízmilliárdos beruházással újul meg mintegy 200 iskolaépület.

Címkék: