A boldogsághoz több pénz kell - már csecsemőkorban!

Pénzcentrum2009. szeptember 1. 16:05

Többet kellene költenie a kormányzatoknak a gyermekekre életük már életük első hat évében, hogy csökkenjenek a fennálló társadalmi egyenlőtlenségek és boldogabb életet élhessenek a legszegényebb családok gyermekei is - írta az OECD fennállásának első beszámolójában, amelyet a gyermekek jólétéről írt.

A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) felmérése szerint a tagországokban a hat éves kor alatti korosztályra a gyermekeknek szánt költségvetési összeg mindössze egynegyede jut, pedig a kiadások arányosabb elosztásával sok gyermek egészségügyi, nevelési és jóléti helyzete javulna hosszú távon.

- Bár a válság sok ország költségvetésére rányomta a bélyegét világszerte, a gyermekekre szánt kiadások megkurtítása hosszú távon visszaüt a társadalomra - mondta az OECD főtitkára, Angel Gurría. - Ehelyett a a kormányzatoknak ki kéne használni a lehetőséget, hogy jobban sáfárkodjanak a gyermekekre szánt összegekkel. A kisgyermekkorban érkező támogatások rendkívül fontosak, különösen a hátrányos helyzetűek számára, akik ezáltal kitörhetnek a kirekesztettség és szegénység köreiből.

Jó hír, hogy az OECD felmérése szerint Magyarország viszonylag sokat költ a legfiatalabbakra, akárcsak Finn- és Franciaország. Ezzel szemben Írország, Japán, Hollandia vagy az Egyesült Államok a hátul kullogók között van a támogatások terén.

Az iskolai évek előtt támogatások, a szülés előtti és utáni egészségügyi vizsgálatok és a csecsemő- és kisgyermekkori taníttatás mind-mind meghozza hosszú távon az előnyeit a társadalom számára, különösen a hátrányos helyzetű családok esetében. Az OECD viszont követendő példaként külön megemlíti a magyar anyasági támogatás rendszerét, melynek igényléséhez legalább négy alkalommal részt kell venni terhesgondozáson.

Címkék: