2013-ig 13 milliárdot fordítanak a bölcsődei férőhelyek bővítésére

Pénzcentrum2009. augusztus 17. 10:17

Magyarországon egy európai összehasonlítás szerint átlagban 6 %-kal kevesebb nő dolgozik, mint más országokban. A munkavállalás és a munkába állás mérlegelésénél a kisgyermek megnyugtató nap közbeni elhelyezése sokat nyom a latban - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Az államtitkár szerint jó ütemben halad a kormány nemzeti iskolafejlesztési programja, amelynek keretében pályázat útján 2011-ig 366 tanintézmény és óvoda korszerűsítése valósulhat meg, összesen 104 milliárd forint értékben.

Simon Gábor elmondta, hogy a 255 beérkezett pályázatból 80 milliárd forint értékben már támogattak fejlesztéseket, amelyek döntően uniós forrásokból már folyamatban is vannak. A mérlegelésnél elsőbbséget élveznek az elmaradott térségek iskolái. Az ilyen helyeken ugyanis sok a többszörösen hátrányos körülmények között élő család, és az ő esetükben különösen fontos, hogy gyerekeik jó feltételek között tanulhassanak, amivel esélyük lehet a felzárkózásra.

Az iskolák, óvodák korszerűsítésénél az is szempont, hogy ezáltal a fiatal anyák munkavállalásának lehetőségei is növekedhetnek. Egy európai összehasonlítás szerint hazánkban 6 %-kal kevesebb nő dolgozik, mint más országokban, márpedig a munkába állás során a kisgyermek megnyugtató nap közbeni elhelyezése döntő fontosságú.

Ezért is nagy a jelentősége a tervnek, amely szerint 2013-ig a meglévő 25 ezer további 6600 bölcsődei férőhellyel bővül, amelyre 13 milliárd forintot fordítanak.

Címkék: