Pályakezdő diplomások: cél a magas fizetés

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 09:32

Elsősorban magas fizetést és a munkanélküliség elkerülését várják a diplomától a magyar felsőoktatásban tanulók. A harmadik legfontosabb szempont, hogy segítségével szabadabb, kötetlenebb életmódra legyen lehetőségük.

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. vezette Diplomás pályakövetés 2009 kutatási program országos vizsgálatból kiderül: a válaszadók kevésbé találták fontosnak az olyan, presztízsszempontokat képviselő értékeket, mint a felsőfokú végzettséghez kötődő megbecsülést és a vezetői pozíció elérésének lehetőségét, míg a legkisebb súllyal az szerepel, hogy a diploma megszerzésével könnyebb lesz a külföldi tanulmányút vagy más országban történő munkavállalás

A közel nyolcezer hallgató személyes megkérdezésével végzett felmérés szerint a műszakisok és az informatikusok számára a diploma elsősorban magas jövedelmet jelent, körükben a diploma megszerzésének egzisztenciális motivációja bizonyult a legerősebbnek.

A képzési területek közül leginkább a műszaki, valamint az orvos- és egészségtudományi képzések hallgatói számára képviseli leginkább a diploma a biztos munkahelyet. A munkanélküliség elkerülésének szempontja az átlagosnál kevésbé érinti a gazdasági képzési terület hallgatóit.

Címkék: