Tuti munka 60 felett: idősebbek is elkezdhetik!

Pénzcentrum2009. augusztus 13. 12:02

A gyorsétterem-láncok egyre nagyobb előszeretettel alkalmaznak 60 év feletti munkavállalókat. A McDonald's egyik vezetője szerint a vendégek kimondottan igénylik, hogy ne csak fiatalok legyenek az éttermekben.

A McDonald's nemrég felkérte a Lancaster University Management School-t, hogy végezzen fogyasztói felméréseket 400 brit éttermében. Az eredmény különös megállapításokat hozott: a fogyasztók 20 százalékkal elégedettebbek azon éttermekkel, ahol a dolgozók vagy a vezetés tagjai között 60 év felettieket is vannak.

David Fairhurst, a brit McDonald's személyzeti vezetője szerint az ideális az, amikor a fiatal és az idős munkatársak hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Ez ugyanis egyértelmű profitnövekedést eredményez, hiszen a felmérésben említett 20 százalékos elégedettség-növekedés már a bevételben is egyértelműen kimutatható.

A szakember szerint az idősek előnye a több évtizedes munkatapasztalat, a könnyebb kapcsolatteremtés, hatékonyabb kommunikáció, és a munkahelyi normákhoz való könnyebb igazodás. Sőt, a fiatalabb kollégákat is inspirálja, ha egy idősebbel dolgozhatnak együtt.


A világ legnagyobb étteremláncának 119 országban összesen mintegy 400 ezer dolgozója van. A brit éttermekben dolgozók 60 százaléka 21 év alatti, és mindössze ezren vannak, akik 60 év felettiek. A legidősebb McDonald's munkatárs egy 83 éves matróna, aki az étteremlánc egyik Southampton-i egységében dolgozik.

Címkék: