Profi koldusok: 90 ezer egy éjszaka alatt

Pénzcentrum2009. augusztus 11. 13:02

Újfajta koldusok jelentek meg a brit utcákon: a szakadt ruhájú, elkeseredett arcú esti kéregetők nappal irodai dolgozók, akik így próbálják meg kiegészíteni a válság miatt visszaesett keresetüket. Meglepő, de elég jól hoz a konyhára a koldulás...

Éjszakánként akár 200 fontot, azaz több mint 60 ezer forintot is megkeresnek Nagy-Britanniában a profi koldusok. A válság hatására ugyanis egyre többen kéregetnek, köztük olyanok is, akik nappal becsületes munkából élnek.

A Daily Mail című napilap információ szerint vannak, akik kereset-kiegészítésre használják a koldulást, míg mások növekvő kiadásaikat próbálják finanszírozni belőle.
A lapnak egy koldus elmondta: 9-től 5-ig dolgozik az irodában, majd szakadtabb ruhát vesz fel és esténként leül egy bolt vagy egy bankautomata elé. Így gyűjt pénzt konyhája felújítására.

Leicester-i szociális munkások néhány hete végeztek felmérést a város kéregetőinek körében. A 20 megkérdezett koldus egyike sem volt hajléktalan.

Persze a helyi rendőrség sem örül a kéregetőknek: nem csak az utca képét zavarják, hanem jelentős adómentes jövedelemre is szert tesznek.
A hírek szerint London forgalmasabb részein egy éjszaka alatt akár 300 fontot, azaz több mint 90 ezer forintot is össze lehet koldulni.

Címkék: