Közmunkásokkal dolgoztat az állam

Pénzcentrum2009. augusztus 3. 09:32

Az EU-ban Magyarországon a legrosszabb a helyzet az alacsony iskolázottságúak foglalkoztatottságában. A munkanélküliség és a szegénység generálta problémahalmazt súlyosbítja az egyenlőtlenségeket tovább növelő iskolarendszer, így termelve újra a következő generációk hátrányait is.

Az Út a munkához program és a január óta hatályba lépett törvénymódosítások eddigi tapasztalati alapján az látszik, hogy az érintettek egy része örül a lehetőségeknek, hiszen az átlag 28 500 forintos havi segély helyett a közmunka idejére, hatórás megbízás esetén, 43-45 ezer forint körül keresnek. Azoknak az embereknek viszont, akiknek még van esélyük feketemunkához jutni, ez a program jelentősen rontja a helyzetét, mert az új szabályok kizárják a segélyezésből mindazokat, akiket feketemunkán kapnak.

A közfoglalkoztatásról az önkormányzatok mellett a központi közmunkaprogramok gondoskodnak. Ez utóbbiak nemcsak a szociálisan rászorulók, hanem valamennyi munkanélküli számára foglalkoztatási lehetőséget nyújtanak.

A központi közmunkaprogramok nyolcórás foglalkoztatással négy-nyolc hónapon át adnak munkát és képzést is, javítandó a későbbi elhelyezkedési esélyeket. Jelenleg erdőművelő, nemzetipark-fenntartási, vasúttisztasági, idegenforgalmi, autópálya-építést előkészítő, ár- és belvízvédelmi megelőző és kórházi közmunkaprogramok folynak: összesen 5500 közmunkás dolgozik szerte az országban.

Címkék: