Elindult a TÁMOP 1.1.1 kiemelt projekt

Pénzcentrum2009. július 20. 17:32

Az EU támogatásával elindult a 2007-2013. évi Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló TÁMOP 1.1.1 "Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" című kiemelt projekt.

Az uniós csatlakozást követően hazánknak is lehetősége nyílt az Európai Szociális Alap által nyújtott támogatások igénybevételére, amelynek többek között fontos célkitűzése a tagországok munkanélküliségének csökkentése.

A "Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" című kiemelt projekt új szolgáltatásokkal és támogatási formákkal kívánja elérni a munkaerőpiacra való be- és visszajutást, valamint a munkahelyek megtartását. A projektet a Regionális Munkaügyi Központok illetékes kirendeltségei bonyolítják le.

Ki vehet részt a projektben?

A projekt azon megváltozott munkaképességű személyek támogatására irányul, akik esetében több személyre szóló szolgáltatás és támogatás nyújtása szükséges a foglalkoztathatóságuk javításához, illetve a nyílt munkaerő-piaci beilleszkedésükhöz. A célcsoportok az alábbiak szerint kerültek meghatározásra:

1. Külön törvény szerint rehabilitációs járadékra jogosult személy.

2. Az az álláskereső, akinek:

- a munkaképesség-csökkenése - az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI), 2007.08.15-ét megelőzően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye, illetőleg 2001.01.01-jét megelőzően, vasutas biztosítottak esetében a Magyar Államvasutak Orvosszakértői Intézetének szakvéleménye szerint - 50-66 %-os mértékű, illetőleg az egészségkárosodás az ORSZI szakvéleménye szerint 40-49 %-os mértékű, vagy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az egészségkárosodása az ORSZI szakvéleménye szerint 50-79 %-os mértékű és ezzel összefüggésben a jelenlegi, vagy az egészségkárosodást megelőző munkakörében, illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas és rehabilitálható.

3. A program által nyújtható szolgáltatások, támogatások:

- a program szolgáltatás és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek választhatók ki a résztvevők számára, amelyek a képzést, a támogatott foglalkoztatáson keresztül a munkatapasztalat- és munkagyakorlat-szerzést, a munkakipróbálást, valamint az önfoglalkoztatást és az ezekhez kapcsolódó támogatások igénybevételét segítik. Mindemellett olyan támogatások és szolgáltatások érhetőek el, amelyek hozzájárulnak a résztvevő rehabilitációjához, munkaerő-piaci esélyeinek javításához, valamint a személyes fejlődéshez.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Rehabilitációs Főosztálya abban bízik, hogy növekedhet azon személyek száma, akiknek az EU által támogatott TÁMOP program keretében megvalósulhat a rehabilitációja, az elhelyezkedése vagy önfoglalkoztatása. A programmal kapcsolatos egyéb kérdések megválaszolásában a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerinti illetékes munkaügyi kirendeltség és szolgáltató központ munkatársai tudnak segíteni az érdeklődőknek.

Címkék: