Sokat késett az APEH - 58 millió bánta

Magyar Nemzet2009. július 16. 08:32

Eddig 118 ezer magánszemély kapta meg késve az szja visszatérítését, ami az APEH-nak 58 millió forintjába került a fizetendő késedelmi kamatok miatt.

Július elejéig az APEH 118 ezer magánszemélynek utalta késve a személyi jövedelemadó visszatérítést - írja a Magyar Nemzet. Ez ahhoz képest nem sok, hogy majdnem kétmillióan igényeltek idén vissza pénzt, ahhoz képest viszont igen, hogy tavaly csak 11 ezer esetben csúszott az APEH.

Nem nevezhetők elhanyagolhatónak a csúszások akkor sem, ha azt vesszük figyelembe, hogy a Hivatalnak eddig a 118 ezer csúszás összesen 58 forint késedelmi kamatába került. Mint ismeretes, az APEH-nak a visszaigénylésről szóló adóbevallás beérkezését követően 30 napon belül kell a lakosoknak járó szja visszatérítést kifizetnie. Ha ez nem történik meg, akkor minden késedelmes naptári nap után az aktuális jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd részét kitevő késedelmi kamatot kell fizetnie.

Az APEH-nél a sok csúszást két dologgal indokolták a Magyar Nemzetnek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 2009 elején új informatikai rendszert vezettek be, amelyet ugyan korábban teszteltek, de az összes hibáját nem tudták kiküszöbölni.
  • Több mint egymillióan az utolsó napon adták postára a bevallásukat, ezek egyidejű beérkezése nagy feladat elé állította a Hivatal munkatársait.
  • A lap emlékeztet, hogy az APEH ebben a hónapban küldi el a magánszemélyek és a vállalkozások számára az adófolyószámla kivonatokat és pótlékértesítőket. Küldeményre azok számíthatnak, akiknél a tavalyi évre késedelmi pótlékot állapított meg a Hivatal, továbbá azok, akiknek legalább egy adónemben ezer forintnál nagyobb túlfizetésük, vagy tartozásuk van.

    Címkék: