Adózók! Az APEH ma kezdi meg a folyószámla kivonatok és pótlékértesítők kiküldését

Pénzcentrum2009. július 10. 10:32

Az adóhatóság július 10-én megkezdi a gazdálkodói, majd július 20-tól a magánszemélyes és egyéni vállalkozói értesítőkkel folytatja a folyószámla kivonatok és pótlékértesítők kiküldését.

A jogszabályi előírás értelmében az adóhatóság az elektronikus bevallóknak nem küld sem folyószámla kivonatot, sem pótlékértesítőt. Elektronikus bevallónak azok az adózók tekintendők, akik 2009. június 17-ig törvényi alapon, vagy önkéntesen küldtek be elektronikus úton bármilyen bevallást, vagy adatlapot. Ugyanakkor a nem elektronikus bevallók közül sem kap mindenki értesítést.

Folyószámla kivonattal (pótlékértesítővel) az érintett csak, akinek:

- 2008. évre késedelmi pótlékot állapítottak meg;

- késedelmi pótlékkal ugyan nem érintett, de 2009. június 17-én van a folyószámláján legalább egy adónemen ezer forintot meghaladó egyenleg;

- nem érintett 2008. évre késedelmi pótlékkal és a folyószámlája is rendezett, de volt 2008. évben a folyószámlán elévültetés címen rendezés, a folyószámla kivonattal erről kívánják értesíteni.

Azok az adózók, akik bankszámla nyitásra nem kötelezettek, az értesítés mellé minden olyan adónemnek megfelelő csekket is kapnak, amelyik adónemen 2009. június 17-én tartozást tartottak nyilván. Ezen felül, aki még 2008. évi pótlékmegállapítással is érintett, annak a most közölt késedelmi pótlék(ok) megfizetésére szolgáló csekket (csekkeket) is mellékelnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adóhatóság felhívja adózóink figyelmét, hogy mivel a bankszámla nyitásra nem kötelezett adózók csekkellátása miatt minden folyószámlakivonat a 2009. június 17-i állapotot tükrözi, ezért előfordulhat, hogy a kivonaton a 2009. június 2-i dátummal könyvelt társasági adót esetleg nem az adóhatóság által számított összegben látják, vagy még hiányzik a 0828-as szintén társasági adó előírása.

Ez abból ered, hogy a bevallások feldolgozása a kivonatlezárás időpontjában még folyamatban volt. Az adatok esetleges tisztázása érdekében az adózók az ügyükben eljárni illetékes Igazgatósághoz fordulhatnak, az ezzel kapcsolatos valamennyi információ a folyószámla kivonat első oldalán megtalálható.

Forrás: APEH

Címkék: