56 ezres felsőoktatási keretlétszámról döntöttek

Pénzcentrum2009. július 10. 08:17

Döntött a kormány a 2010-2011-es tanévben a felsőoktatási intézményekbe, államilag támogatott képzési helyekre felvehető hallgatók keretlétszámáról.

A kormányszóvivő elmondta, hogy 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi terület támogatott keretlétszáma, míg 250 fős növekedésről döntöttek a műszaki területen, illetve 300 fővel növelik a gazdasági területre felvehető, államilag támogatott hallgatók számát.

A kormány célja, hogy az államilag támogatott keretlétszámok aránya lépésről-lépésre közeledjen a munkaerő-piaci igényekhez, a változtatások során így figyelembe vették az egyetemekről, főiskolákról kikerülő hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedési lehetőségeit is.

"Magyarországon nem csökken a diplomás pályakezdők iránti kereslet, a felsőfokú képesítéssel rendelkezők pedig még ma is sokkal nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni azokhoz képest, akik ennél alacsonyabb végzettséggel bírnak. Jövőre a jelenlegihez hasonlóan 56 ezer hallgató felsőfokú tanulmányait támogatja majd az állam, ebből a létszámból pedig mintegy 12,5 ezer felsőfokú szakképzésre jelentkező részesül az állami finanszírozás nyújtotta lehetőségekből" - mondta a kormányszóvivő.

Hangsúlyozta: az összlétszámban ugyan nincs változás, az egyes képzési területek között azonban már tapasztalható eltérés. 350 fővel csökken a bölcsészettudományi, 250 fővel a társadalomtudományi, száz-száz fővel a pedagógusi és a jogtudományi képzési területre felvehető, államilag támogatott hallgatói létszám. 250 fővel növelik azonban a műszaki, 300 fővel a gazdasági, száz-száz fővel az orvostudományi és az egészségtudományi, valamint 50 fővel az agrártudományi képzési területek keretlétszámát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államilag finanszírozott képzési helyek intézmények közötti elosztásáról a jelentkezők döntenek a felvételi jelentkezési lapon kinyilvánított preferencia-sorrenddel, illetve saját teljesítményükkel, tudásszintjükkel - mondta el Budai Bernadett. A mesterképzésre a felsőoktatási törvény értelmében a három évvel korábbi, alapképzésre felvettek 35 százalékát lehet felvenni, mely a 2010-ben kezdődő tanév esetében 19.600 hallgatót jelent.

Forrás: Edupress

Címkék: