Oktatják az anyakönyvvezetőket: útmutató homoszexuális párokhoz

Pénzcentrum2009. július 6. 09:02

Július elsején lépett hatályba az a törvény, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, ezért útmutató készült az anyakönyvvezetőknek, hogy miként viszonyuljanak a meleg párokhoz.

"Ez az új feladat sok anyakönyvvezető számára kihívás lehet, hiszen talán ez az első alkalom, hogy meleg vagy leszbikus emberrel találkoznak" - áll abban az útmutatóban, amit melegszervezetek készítettek anyakönyvvezetőknek.

A kiadvány célja, hogy ők is jobban megértsék a melegek sajátos élethelyzetét, és csökkenjen annak esélye, hogy konfliktusok alakuljanak ki a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során. Az anyakönyvvezetők egy része már túl van egy, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló képzésen is.

A munkavégzés során az anyakönyvvezetők nem adhatnak teret személyes véleményüknek, és a törvény szerint nem is utasíthatnak vissza ilyen feladatot, mert ezzel megsértik az egyenlő bánásmód követelményét. A kiadvány kitér a megfelelő szóhasználatra (meleg vagy leszbikus a homoszexuális helyett), a családtagok kezelésére, sőt biztonsági problémákra is.

Címkék:
homoszexuális,