Szexuálisan diszkriminálják a bankok dolgozóikat!

Pénzcentrum2009. június 22. 16:02

Egy diszkriminációval, illetve emberi jogokkal foglalkozó brit szervezet (Equality and Human Rights Commission) idei vizsgálata szerint a City legnagyobb bankjaiban jelentős bérkülönbségek mutatkoznak az ugyanolyan munkakört betöltő női és férfi munkavállalók között.

A vizsgálatban több bank is részt vett, azonban csak a Bank of America/Merrill Lynch, a Barclays, a Citi, a Credit Suisse, a Goldman Sachs és az UBS adott elemzésre alkalmas válaszokat.

A Bizottság adatai szerint, a pénzügyi szektorban teljes állást betöltő férfiak átlagosan negyven százalékkal többet keresnek női kollegáiknál, míg az alkalmi munkát vállalóknál még ennél is nagyobb, 50 százalékos bérkülönbség mutatkozik.

2007-2008 között a férfi dolgozók 70 százaléka több, mint 9,6 millió forintnak megfelelő összeget keresett, míg a nők 70 százaléka 9,7 milliónál kevesebbet. Nagy-Britanniában egyébként teljes munkaidőben dolgozó nők és férfiak közötti bérkülönbség mértéke körülbelül 17 százalék.

Harriet Harman, egyenlőségért felelős miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi szféra a nemek közötti diszkrimináció melegágya. A nemrég megszavazott brit esélyegyenlőségi törvény célja az, hogy több nőt juttasson vezető pozícióba, leépítse a nemek közötti bérkülönbségeket, és az életkorral összefüggő diszkriminációt is visszaszorítsa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvényt persze több érdekvédő szerv is kritizálta, többek között a Brit Kereskedelmi Kamara igazgatója is, aki szerint a mostani recessziós időben ez a törvény csak hátráltatja a válságból való kilábalást, és a vállalatokat nem készteti új munkavállalók felvételére. Magyarul az esélyegyenlőség kérdésével nem a krízis közepén kellene foglalkozni.

Címkék: