Zombiknak nincs helye a társadalombiztosításban

Pénzcentrum2009. június 2. 11:32

Perre ment az Egyesült Államok kormányzata ellen egy haiti bevándorló. A társadalombiztosítás ugyanis megtagadta tőle a megtakarításainak felhasználását, mivel a papírok szerint ő - halott.

Jacques Orneuve 15 évvel ezelőtt érkezett Port au Prince-ből az Egyesült Államokba, és véleménye szerint a társadalombiztosítási befizetései ugyanúgy járnának neki, mint mindenki másnak az országban. Csakhogy a hivatalos szervek szerint ő halott - annak ellenére, hogy többször személyesen járt az irodákban bizonyítani az állítás ellenkezőjét.

Az amerikai szervek ugyanis bekérték Haitiről Orneuve adatait, amiből kiderült, hogy ő bizony 1993 óta halott. Erre hivatkozva azt állították, hogy nekik nem kötelességük egy fillért sem fizetni, még akkor sem, ha a férfi 15 évig tett eleget a befizetési előírásoknak. Illetve fogalmuk sincs, mint csináljanak, mivel eddig még "egyetlen zombi sem próbált meg társadalombiztosítási számlán megtakarításokat felhalmozni."

A haiti iratok szerint Orneuve egész életében Port au Prince-ben élt és ott is halt meg 1993-ban, 51 éves korában. Ezzel szemben a következő évben Orneuve a fiával együtt vitorláshajón Floridába menekült a Haitin uralkodó zűrzavar elől, ahol hamis néven munkát vállalt. Mára mindketten amerikai állampolgárok lettek.

Tavaly azonban a 65 éves férfi egy balesetben megsérült és képtelen volt tovább ellátni a munkáját. Ekkor fordult a társadalombiztosítási hivatalhoz, ahol legnagyobb meglepetésére közölték, hogy ő valójában nincs az élők sorában, tehát nem is folyamodhat segélyért. A férfi természetesen a bírósághoz fordult diszkrimináció miatt, az ügy Sonia Sotomayor, újonnan kinevezett legfelsőbb bíró egyik első procedúrája lesz.

Címkék: