Nem éreznék a válságot a magyar cégek? - Dőlnek az adóbevételek

Portfolio2009. május 22. 09:39

Idén sorozatban már a negyedik egymást követő hónapban teljesülnek felül a társasági adóbevételek a várthoz képest, de ami ennél is nagyobb meglepetés még a Pénzügyminisztérium szakértőinek is az az, hogy még a tavalyi hasonló időszaki bevételeknél is több a befolyt adó - írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban befolyt 144.9 milliárd forintos társasági adóbevétel 15.6 százalékkal magasabb a tavalyi első négyhavi bevételnél. A lap megjegyzi, hogy a növekedést csak részben magyarázza a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó cégek magasabb márciusi adóbefizetése.

2009-re a törvényi előirányzat 540 milliárd forint a társasági adóból, míg a Pénzügyminisztérium e heti friss éves prognózisa 471 milliárd forintos bevétellel számol.

2009.05.20 11:26
PM: alacsonyabb félévi, magasabb éves hiány várható (2., korr.)

A lap megjegyzi, hogy a társasági adóhoz hasonló a befizetési trend a cégek különadójánál, de még az eva hatálya alá tartozó kisvállalkozások adóbefizetése is tartotta a szintet az első negyedévben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztási és a lakosság által fizetett adóknál ugyanakkor egyértelműen látszik a válság hatása és főként ez okozza az államháztartás tervezettnél jóval nagyobb idei deficitjét is. Áprilisban például az áfa-bevételek 25%-kal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjának bevételeitől, bár még így is a vártnál kedvezőbb volt az áfa-bevétel néhány nagy adózó vártnál magasabb befizetése miatt.

A lap megjegyzi, hogy a jövedéki adó soron az üzemanyagokból befolyó bevétel még emelkedett is, a visszaesés egyértelműen a dohánytermékek után fizetett adó csökkenésével magyarázható. Nem meglepő, hogy arányaiban a legnagyobb visszaesést az új autók után fizetendő regisztrációs adónál lehet tetten érni - itt a felére esett az adóbevétel az első négy hónapban.

Az idén bevezetett Robin Hood-adóból 30 milliárd forintos bevételt remél az állam, az első négy hónapban ebből hétmilliárd forint befolyt, ami időarányosan elmarad a várakozásoktól. A Napi értesülései szerint ha nem teljesül a bevételi terv, úgy a gázár-kompenzációra fordítható összeg kisebb lehet a tervezettnél.

Címkék: