Ez komoly? Ha magas vagy, többet kereshetsz, ha kövér, nem!

Pénzcentrum2009. május 18. 17:22

Ezúttal nem a brit, hanem az ausztrál kutatók álltak elő valami megdöbbentő hírrel: a magasabb emberek többet keresnek, a túlsúly viszont nincs hatással a fizetésre.

Azok, akik öt centiméterrel magasabbak az átlagnál 1,5 százalékkal többet keresnek - derítette ki két ausztrál kutató. Andrew Leigh az Australian National University, valamint Michael Kortt a Sydney University kutatója szerint a megállapítás mind a férfiak, mind a nők esetében igaz, de a férfiak esetében hangsúlyosabb a korreláció.

Bár semmiféle tudományos magyarázat nincs az összefüggésre, az empirikus adatok szerint azonban megállja a helyét a megállapítás. Mint ahogy az is, hogy a fizetés és a testsúly között viszont nincs szignifikáns korreláció.

Ez utóbbi eredmény azonban ellentmond azoknak a korábbi amerikai és német tanulmányoknak, melyek szerint a magasabb testtömegindexszel rendelkező (tehát túlsúlyos) dolgozók kevesebbet keresnek. Lehet, hogy egyszerűen csak az ausztrálok toleránsabbak a túlsúlyos és kórosan elhízott polgártársaikkal szemben, hiszen az ország lakosságának fele esik ebbe a két kategóriába. Persze akkor az Egyesült Államokban sem lenne különbség, hiszen ott a 20 év feletti lakosság 62 százalék küzs súlyfelesleggel.

Címkék: