Már idénymunka sincs az építőiparban

Pénzcentrum2009. május 15. 10:17

A tavaszi jó idő ellenére nincs fellendülés az építőiparban, a hagyományos szezonális élénkülésnek a megbízások elmaradása szab gátat. A két év alatt 36 százalékos árbevétel-csökkenést elkönyvelő ágazatból becslések szerint mintegy 30 ezer legálisan és legalább ugyanennyi feketén foglalkoztatott dolgozót kellett szélnek ereszteni megrendelések hiányában.

A feleslegessé váló kapacitásokat az öt százalékpontos járulékcsökkentés nem hozza vissza a munkaerőpiacra, ez kevés az ágazat kifehérítéséhez, már csak azért is, mert az eho viszont 18 százalékra emelkedett - hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. Az ágazatnak másfél-két évre összeállított 1 800 milliárdos beruházáscsomagtól sem várható igazi élénkülés; az egy évre elérhető maximum 900 milliárd forintnyi megbízás legfeljebb a recesszió mélységét tompítja, még a felét sem éri el a 2006-ban 2200 milliárdos építés-szerelési tevékenység értékének.

A feketén foglalkoztatás építőipari visszaszorulásáról tanúskodik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) első negyedévi ellenőrzéseit összefoglaló jelentés. Míg tavaly január-március között a feketemunkások több mint negyedét foglalkoztatták építőipari vállalkozások, idén az első három hónapban ez az arány 22 százalékra esett vissza - ez mintegy 4 ezer illegálisan foglalkoztatottat, a magyarokon kívül leginkább romániai és ukrajnai munkásokat jelent -, noha az ellenőrzések harmada, csaknem háromezer vizsgálat ebben az ágazatban zajlott le.

Címkék: