Már Svájc is bepánikolt: korlátoznák a szabad munkavállalást

Pénzcentrum2009. május 11. 15:02

A svájci kormány minap bejelentette, hogy átmeneti jelleggel korlátozni szándékozik az EU-állampolgárok munkavállalását, az ország munkanélküliségi helyzetére hivatkozva.

Az EU és Svájc között eddig egy olyan megállapodás volt érvényben, melynek értelmében a tagországok munkavállalói mindenféle számbeli korlátozás nélkül munkát vállalhatnak az alpesi országban. Az Igazságügyi Minisztérium szóvivője vasárnap azonban bejelentette, hogy a legfrissebb munkanélküliségi, és migrációs adatok miatt élni fognak azon jogukkal, mely szerint, ha a bevándorló munkavállalók száma egy év alatt 10 százalékkal emelkedik az előző év átlagához képest, úgy ideiglenesen korlátozásokat vezethetnek be.

Ha a korlátozást valóban bevezetik, úgy a 15 régi tagország munkavállalói olyan számban vállalhatnak munkát Svájcban, mint a megelőző év átlaga plusz öt százalék. Ez a limitálás azonban maximum két évig maradhat érvényben. Hasonló kitételt azonban a később csatlakozott országokra kiterjesztett megállapodás nem tartalmaz.

A legtöbb külföldi munkavállaló egyébként Németországból, illetve Portugáliából érkezik az országba.

Címkék: