APEH: erre figyelj az adóbevallásnál!

Pénzcentrum2009. május 7. 10:25

Finisébe érkezik az idei adóbevallás - hangzott el az APEH csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. Ütemesen érkeznek a bevallások, de közel 1,5 milliót vár a következő napokban az adóhatóság. Az APEH a leggyakoribb hibákat is felsorolta.

Jellemzően hiányzik az adózó aláírása a papírlapon benyújtott bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is- például a házastársak figyelmetlenségből egymás azonosítóit írják a lapra.

Az is gyakori, hogy nem jelöli meg az adózó a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretné kérni. Szintén előfordul, hogy rossz sorba írja be a kifizető által levont adóelőleg összegét -ilyenkor pótlékot számítanak fel.

Szintén gyakori, hogy az adózó munkáltatójának nyilatkozott és kérte a munkáltatói adómegállapítást, és utóbb beadja a 0853-as bevallását is, de erről nem értesíti a megállapítással megbízott munkáltatóját.

Sokan követik el a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében) során, hogy a saját folyószámlájukat tüntetik fel az utalás helyeként. Többen felejtkeznek el a különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyéni vállalkozóknak nem minősülő, és az áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek a bevallási és befizetési határidő 2009. május 20.

Címkék: