A harmadik áfaemelés: 30 milliárdos bukta a turizmusnak

Magyar Hírlap2009. május 6. 08:47

Öt év alatt a harmadik áfaemelés harmincmilliárd forintos kiesést okozhat a turizmusnak, miközben a forgalom, a vendégek száma és a bevétel egyre csökken. Ráadásul az ágazat számára kiemelten fontos alkalmi munkavállalói könyvet sem alkalmazhatják tovább.

Az első három hónap eredményei azt vetítik előre, hogy a nagyobb szállodaláncoknál csoportos leépítések következhetnek -véli a Vendéglátó-és Idegenforgalmi Szakszervezet. A válságon túl más rendelkezések is sújtják az ágazatot, például az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatos törvénytervezet, amely negyven év után megvonja a turizmustól ennek alkalmazását.

Ez azért súlyos probléma, mert az ágazat legfőbb jellemzője a szezonalitás: nyáron a több vendég kiszolgálásához jelentősen nagyobb személyzet szükséges. A másik három évszakban pedig nyilvánvalóan kevesebb alkalmazott kell.

Az újabb áfaemelés -amely öt év alatt 15-ről 25 százalékra növeli a forgalmi adó mértékét- összességében már 30 milliárd forint körüli veszteséget ró az ágazatra. A szakszervezet szerint nem véletlen, hogy elmaradtak a felújítások, bővítések. Ha ez továbbra is tolódik, még kevesebb vendég érkezése várható.

Ráadásul arra is számítani kell, hogy a közeljövőben több utazási iroda is bezár, mivel nem bírják el a kereslet és a bevétel további csökkenését.

Címkék: