A főnök már bárhol kémkedhet utánad: jól vigyázz, mit írsz!

Pénzcentrum2009. április 23. 15:00

Az Egyesült Államokban a munkáltatók ma már joggal ellenőrizhetik alkalmazottaik céges levelezéseit, illetve a céges mobilon végrehajtott hívásait, így feltehetően ezeken keresztül már senki nem próbál magánjellegű ügyeket intézni. Az azonban már hátborzongató, hogy a cégen kívüli fórumokon, közösségi oldalakon történő felszólalás is kirúgáshoz vezethet, ha épp nem olyan hangnemben ír az alkalmazott a munkahelyéről, vagy főnökéről, ahogy azt felettesei elvárnák tőle.

Az addig rendben van, hogy az intraneten, vagy mondjuk a céges belső chat-en nem szapuljuk a főnökünket, vagy magát a céget, de ha barátainkkal szeretnénk megosztani panaszáradatunkat, tehessük már szabadon!

Így gondolta feltehetően az a két new jersey-i beosztott is - írja a Wall Street Journal - akik egy olyan MySpace.com fórumon panaszkodtak munkahelyükről, ahova a regisztráció csak meghívás útján történhet, és főnökeik nem tartoztak a meghívottak közé.

Az egyik kollega azonban viccesen elmesélte a főnöknek, hogy milyen beszélgetés folyik az oldalon, aki először maga is jót nevetett az ügyön, majd később behívta az illetőt az irodájába, és felszólította, hogy adja meg felhasználó nevét és jelszavát az oldalhoz, és mutassa meg az említett bejegyzést.

A következmény természetesen a két beosztott elbocsátása lett, akik hiába vitték perre az ügyet, nem mellettük döntött bíróság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonló eset történt februárban New Yorkban is, ahol három rendőrtisztet felfüggesztettek, akik állítólag a Facebookon a város polgármesterét kritizálták, illetve káromolták, mivel azt hitték, hogy az ott megjelent kommenteket csak barátaik olvashatják, holott a városháza több képviselője is látta azokat. A két tiszt elbocsátási pere még folyik, tehát még nem tudni, hogy elegendő érv-e a kirúgáshoz a rendőrtisztek etikai kódexének megsértése, amit ellenük felhoztak az ügy kapcsán.

Bár az itthoni jogszabályok eltérőek az amerikaitól, talán érdemes levonni a következtetést - ha ez eddig nem lett volna mindenki számára így is nyílvánvaló - hogy nem érdemes semmilyen internetes oldalon ránk nézve kompromittáló dolgokat írni a cégről, vagy a főnökeinkről, hacsak nem az a cél, hogy megutáltassuk, vagy kirúgassuk magunkat.

Címkék: