Nyugdíj adatszolgáltatás: nyakunkon a határidő!

Pénzcentrum2009. április 21. 10:00

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közleményt tett közzé a nyilvántartásra kötelezettek 2008. évre vonatkozó, 2009. évben esedékes nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatásáról.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény a foglalkoztató, a foglalkoztatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő és a Magyarországon be nem jegyzett foglalkoztató képviselője vagy a foglalkoztató képviseletében eljáró foglalkoztatott részére nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás teljesítését írja elő. Az adatszolgáltatás határideje a tárgyévet követő év április 30. napja, ennek megfelelően a 2008. évre vonatkozó adatszolgáltatás teljesítésének határideje 9 nap múlva lejár.

Azok a természetes személyek, akik biztosítási jogviszonyukra tekintettel - vagy azzal összefüggésben - járulékalapot képező jövedelmet külföldi illetőségű jogi vagy természetes személytől vagy külföldi illetőségű más személytől szereztek, valamint a borravaló tekintetében a felszolgálóknak a fenti határidőtől eltérően 2009. augusztus 31-ig kell eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A nyugdíjbiztosító a biztosítottak és a leendő nyugdíjasok érdekében felhívja a figyelmet, hogy a 2008-as évre vonatkozó adatszolgáltatást a nyilvántartásra kötelezett gazdasági társaság székhelye, magánszemély esetében lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál a fent megjelölt határidőkig teljesítsék.

Az adatszolgáltatási kötelezettség az Ügyfélkapu használatával, a nyugdíjbiztosító által rendszeresített és az illetékes igazgatási szervei által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott számítógépes program, valamint (bizonyos feltételek esetén) nyomtatvány alkalmazásával is teljesíthető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További kérdések esetén látogassa meg az az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság hivatalos honlapját!

Címkék: