Nikotinteszttel kezdődik a jövő állásinterjúja? I. rész

Pénzcentrum2009. április 7. 13:30

Oroszországban fizetésemeléssel és kedvezménnyel motiválják az embert a füstmentes életre, míg az Egyesült Államokban fizetéslevonásra és elbocsátásra számíthat az, aki dohányzás mellett dönt. Eljöhet hozzánk is ez a világ? - kérdésünkre egy munkaerő-közvetítő cég branch menedzsere, egy felső vezetők kiválasztására specializálódott fejvadász cég ügyvezetője, illetve egy brit dohányipari cég HR igazgatója reagál.

A magyarok 36 százaléka vallja magát dohányosnak, és az elmúlt években 2300 fő halt meg a passzív dohányzás miatt. A British American Tobacco (BAT) cáfolja ezt az adatot, szerintük az orvostudomány jelenlegi állása szerint bár tudjuk, hogy a passzív dohányzás is ártalmas az egészségre, azt nem lehetséges egyértelműen kimutatni, hogy konkrét halálozás oka lenne.

Noha elvileg az álláskeresők közötti szelekció és az elbocsátás sem alapulhat azon, hogy a jelentkező dohányzik-e, a hazai cégek is igyekeznek nemdohányzókkal feltölteni a munkahelyeket: sokszor toborzó irodákra bízzák a dohányos jelentkezők kiszűrését.

A cikk teljes szövegéhez kattintson ide.

Címkék: