Terjed a részmunkaidő a bankoknál

Világgazdaság2009. április 6. 09:15

Egyre nagyobb mértékben alkalmaznak részmunkaidőben dolgozókat a hazai hitelintézetek. Az érintett vállalatok legnagyobb költséghányadát a személyi kiadások alkotják, így ezen a területen lehet a leginkább spórolni, ugyanakkor viszonylag kevés olyan terület van, ahol hathatósan lehet ezt a megoldást alkalmazni.

A hazai intézetek közül az OTP Bank alkalmazza a legnagyobb mértékben a részmunkaidő intézményét: 2008 végén 8 200 főt foglalkoztatott négy-, hatórás munkaidőben, ami az alkalmazottak közel 10 százaléka. A cég a munkahelyek és a szaktudás megőrzése céljából támogatja a részmunkaidős foglalkoztatást, az optimális arányok megtalálását pedig támogató módszertannal és eszközrendszerrel igyekeznek eltalálni.

Az MKB Banknál alig néhány százalék a részmunkaidős dolgozók aránya. Elsősorban a telefonos ügyfélszolgálaton dolgoznak, de a gyesről visszatérő dolgozók esetében is bevett szokásnak számít a részmunkaidő alkalmazása. Nem, vagy csak elenyésző mértékben alkalmaz részmunkaidősöket az Erste, a K&H és az FHB.

A válság viszont rákényszerítheti őket a fokozottabb alkalmazáshoz, a bankok működési költségei közül ugyanis a legnagyobb arányt a személyi kiadások teszik ki. 2005 óta közel hatezer fővel nőtt a banki dolgozók létszáma, s a viszonylag hatékony működés mellett is másfélszeresére duzzadt az operatív költségek szintje.

Címkék: