Botrány: évi 78 milliót keres a MÁV vezetője

Pénzcentrum2009. április 6. 12:30

Az állami cégek vezetői 2-4 millió forintot keresnek havonta, amihez többnyire prémiumként járul hozzá az éves alapfizetésük 80 százaléka és 3-5 havi jutalom. Összesítve a legtöbbet Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója visz haza, ő évente 78,672 millió forintból gazdálkodhat. Az adatokat a Blikk közölte le, miután pert nyert a cégek ellen, így megkaphatta az adatokat -írja az inforadio.hu.

A bíróság döntése értelmében joga van a Blikknek és a sajtónak betekinteni az állami cégek vezetőinek javadalmazásába, és hírt adni arról. A Blikk adatai szerint a legnagyobb fizetést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója, Tátrai Miklós Zoltán kapja, aki havi 3,5 milliós bruttóval dicsekedhet. 3,42 milliót kap Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, de ő még további négyszázezer forintos tiszteletdíjjal is kiegészítheti fizetését.

Kamarás Miklós, a MÁV igazgatóságának elnöke másfélmilliót vihet haza, míg az MNV ellenőrző bizottságának elnöke, Dr. Borbély Attila egymillió-nyolcvan forintot keres. A Magyar Posta vezérigazgatójának, Borosné Szűts Ildikónak 2.840.000 forint az alapbére, Szabó Pál volt vezérigazgató, jelenlegi miniszter 2.549.000 forintot kapott ezen a poszton az éves alapbér 80 százalékát kitevő prémiummal és öthavi jutalommal (2007). Az igazgatóság elnökének, Dr. Csáky Györgynek viszont már "csak" félmilliós fizetése van.

Mártha Imre Edgár, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója 2.765.000 forintot keres, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója, Székely Gábor pedig 2.185.000-ret vihet haza, 2007-ben az éves alapbér 80 százaléka volt a prémiuma, a jutalma pedig négyhavi alapbér.

Az évi sok tízmilliós összeg nagyon jól hangzik, de nem egyedülálló a versenyszférában - jegyzi meg a lap újságírója. Jakabos Tünde, a Hay Group tanácsadócég szakértője szerint ezek a bérek megfelelnek a piaci átlagnak. Mivel azonban az állami cégek vezetői egyedi munkakörben dolgoznak, nehéz a teljes összehasonlítás, hiszen a legtöbbre nincs is példa a versenyszférában. Nyugat-Európában a hasonló vezetők persze jobban keresnek, körülbelül másfél-kétszer ennyit - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A juttatások a szakértő szerint nagyon hasonlóak a magángazdaságban dolgozó menedzserek bónuszaihoz képest. A mobil és a felső-középkategóriás autó is szinte kötelező. Általános, hogy a jól teljesítő vezetők néhány havi fizetésüket jutalomként megkaphatják évente. Az állam a prémium tekintetében bőkezűbb. A nyolcvanszázalékos prémium igen magas, bár hasonló mértékű extra juttatásra is van példa a versenyszférában.

Az MNV azt ígérte, közzéteszik az állami cégvezetők fizetését.

Címkék:
szabó tünde,