Bekeményítenek a britek: már belépéskor adózhatunk!

Pénzcentrum2009. január 15. 14:00

Akik Nagy-Britanniába igyekeznek egy szebb jövő reményében, már az országba való belépéskor megkaphatják az első pofont: a szigetországban tervezet készül a "bevándorló-adóról", melyet rögtön érkezéskor meg kellene fizetni.

Az adó, melynek valószínű összege mindössze 20 font lenne, a helyi iskolákat, kórházakat és egyéb közszolgálatókat illetné, amelyeket a bevándorlók is igénybe vesznek. Ezt az összeget minden vízummal érkező bevándorlónak meg kellene fizetnie, aki az országba érkezik. A rendelet áprilistól válhat kötelezővé. A minisztérium szerint több millió font csordogálhat be az ország költségvetésébe a sok tízezer bevándorlónak köszönhetően, akik minden évben Nagy-Britanniában próbálnak szerencsét. Az adó egy átmeneti alapba kerülne, amelyből a közintézmények pályázat útján juthatnak majd pótlólagos forráshoz. Az ellenzők szerint azonban ez nem sokat segít, hiszen a bevándorlók okozta pluszköltségek évente elérhetik a 250 millió fontot is, amivel a befolyt adó várható összege köszönőviszonyban sincs.

Az új szabályozás bevezetné a kevéssé vonzó "próbaidős állampolgár" titulust is a bevándorlók esetében. Jelenleg bárki, aki legalább öt éve az országban tartózkodik, folyamodhat állampolgárságért, ám az új rendszerben az öt év után "próbaidőre" kerülnének a jelöltek. A próbaidő hossza a társadalomért vállalt áldozatok függvényében lehet hosszabb-rövidebb: azok, akik önkéntesen adakoznak vagy társadalmi hasznú munkát végeznek, akár újabb egy év után állampolgárok is lehetnek. A feltételes állampolgársági időszak legfeljebb még öt évig tarthat, ennyi idő után azonban már máshol jogerősen elítélt bűnözők is kaphatnak állampolgárságot.

Címkék: