Melyek a legjobb és legrosszabb foglalkozások: a tiéd köztük van?

Pénzcentrum2009. január 7. 14:00

Egy amerikai felmérés eredményei szerint a legjobbnak tartott foglalkozást a matematikusok űzik, míg a legrosszabbat a favágók, de a kétszázas listára felkerültek a postások, taxisofőrök és a meteorológusok is, igaz meglehetősen távol egymástól.

A felmérést egy álláshirdetési oldal, a CareerCast.com készítette, 200 foglalkozás különböző szempontok - mint például az átlagos fizetések, a munkával járó stressz, a karrierlehetőségek, vagy a fizikai igénybevétel - szerinti összehasonlításával, amihez az Egyesült Államok statisztikai hivatalának adatait, valamint szakszervezetek, illetve felmérések eredményeit használták fel.

Ezek alapján a matematikusok viszik a prímet, főleg a munkakörülmények kedvező mivolta miatt, de az átlagos fizetések sem alacsonyak ebben a munkakörben, évente ugyanis 94 160 dollárt (18,27 millió forint) visznek haza.

Ezzel szemben a favágók, szemétszedők, vagy kőművesek főként a nehéz fizikai igénybevétel, illetve a veszélyes munkakörülmények miatt kerültek a lista másik végére, igaz fizetésük is elmarad a vezetőkétől, egy favágó például átlag évi 32 124 dollárt (6,2 millió forint) keres.

Címkék: