Sok kicsi sokra megy? Milliókkal csökkenthetik hiteltartozásukat a gyerekesek

Pénzcentrum2024. március 27. 14:02

A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz ez a kevésbé hangsúlyos, de annál fontosabb állami támogatási forma, amely esetében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban. Azonban pénzügyi szakértők szerint érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében - áll a Duna House közleményében.

Eszerint a támogatás 2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás.

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás: tavaly szeptember óta amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség!

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel-elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva. Tavaly szeptember óta a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan is felhasználható a lehetőség, ha az aktuális tartozás alacsonyabb lenne a támogatásként járó összegnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindent az igénylésről

Elengedhetetlen, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben. Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik. Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igénylés feltétele még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is.

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

Címkék:
hitel, jelzáloghitel, támogatás, gyermek, gyermekvállalás, csok, millió, kérelem,