Ilyen még nem volt a babaváró hitelekkel 2023-ban: tengernyi magyar örülhet ennek a könnyítésnek

Pénzcentrum2023. november 7. 16:02

A napokban ismertettük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberre vonatkozó lakossági hitelezési adatait. A friss adatokból megtudhattuk, hogy a lakáshitelek és a személyi hitelek esetében is az idei év legerősebb hónapjának számító augusztust követően mindkét hiteltípus számára visszaesést hozott az ősz. A mostani cikkben azt vizsgáljuk meg, mi történt a babaváró hitelekkel szeptemberben.

2023 szeptemberében 25,26 milliárd forint volt a háztartásokkal újonnan kötött babaváró hitelek szerződéses összege. Ez szinte teljes mértékben megegyezik az augusztusban kötött szerződések összegével (25,25 milliárd forint). Az egészen minimális, mindössze 0,04 százalékos növekedés ellenére elmondható, hogy a babaváró hitelek szempontjából a szeptember vált az idei év legerősebb hónapjává, illetve az általunk vizsgált három hiteltípus közül ez volt az egyetlen, melynek nem visszaesést hozott az ősz.

A szerény növekedés mellett tehát kijelenthető, hogy a 2023-as év változatlanul nagyon szerény eredményeket produkál, amennyiben azokat a korábbi évekhez viszonyítjuk. Tavaly szeptemberben ugyanis még 32,17 milliárd forintnyi új hitelszerződés köttetett ettől a hiteltípusból, melyhez képest a mostani összeg 21,5 százalékos visszaesést jelent.

Loading...

Az idei év első 9 hónapjában összesen 167,93 milliárd forint értékben vettek fel babaváró hitelt a háztartások, szemben a tavalyi év január-szeptemberi 325,52 milliárd forintjával, mely 48,42 százalékos visszaesést jelent. Továbbra is elmondható, hogy az idei év legerősebb, szeptemberi hónapja még a tavalyi év leggyengébb, októberi hónapjától (28,6 mrd) is elmarad kihelyezés szempontjából.

Továbbra is úgy tűnik tehát, hogy elmarad a babaváró hitelek kihelyezésének az a felfutása, amit az év közepén sokan valószínűsítettek a támogatási forma jogosultsági feltételeinek idén júliusban bejelentett szigorítása után. Tény, hogy az elmúlt négy hónap az idei év legerősebbjei voltak, ugyanakkor semmi olyasmi nem történt, mint például tavaly decemberben, amikor a novemberi 32,69 milliárd forintot követően 2022 utolsó hónapjában már 70,41 milliárd forintot értékben kötöttek új hitelszerződéseket a pénzintézetek. Ez annyiból érthető azonban, hogy akkor a támogatás 2023. január 1-től való teljes megszűnésére számítottak az emberek, szemben a mostani helyzettel, amikor csak a feltételek szigorodásáról van szó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tovább csökkent a hiteldíjmutató

Szeptemberben 12,71 százalékos volt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség mutatója, ami 0,78 százalékpontos csökkenést jelent az augusztusi 13,49 százalékhoz képest. Ez idén a legalacsonyabb értéknek számít, ráadásul 2023-ban most először fordult elő, hogy 13 százalék alá csökkent a mutató.

Loading...

Amennyiben a babaváró hitel felvételén gondolkodsz, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával gyorsan megtudhatod, hogy mennyi támogatást kaphatsz a még rendelkezésre álló időben.

Címkék:
mnb, jegybank, szeptember, családtámogatás, magyar nemzeti bank, babaváró, babaváró hitel, hitelpiac, támogatott hitelek,