MNB jegybanki alapkamat kalkulátor: Mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében?

Pénzcentrum2022. március 27. 13:06

Bármilyen hitelért folyamodjunk, az első, amire kíváncsiak vagyunk az a hitelkamat, ami azt mutatja meg, hogy mennyibe került az adott pénzügyi szolgáltatás, mennyivel kell többet visszafizetnünk a hiteltörlesztés során. Miért kell tudnunk, hogy hogyan változik, és hogy mennyi a jegybanki alapkamat, mit befolyásol a jegybanki alapkamat egy hitel felvételekor? Mi a jegybanki alapkamat funkciója a magyar bankrendszerben?

Cikkünkben eláruljuk, mi a jegybanki alapkamat jelentése, és hogy miért fontos a jegybanki alapkamat meghatározása. Mit mond a jegybanki alapkamat kalkulátor: mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében, fog-e változni a jegybanki alapkamat a későbbiekben? Mi a jó nekünk: ha a jegybanki alapkamat nő, vagy ha a jegybanki alapkamat csökken? MNB jegybanki alapkamat változás: mennyi volt a jegybanki alapkamat régebben és mennyi lesz a jegybanki alapkamat előreláthatóan?

Mi a kamat jelentése?

Ahhoz, hogy sikerüljön megértenünk, mi a jegybanki alapkamat, először is tisztáznunk kell a kamat fogalmát. A kamat nem más, mint a pénz (készpénz) azonnali rendelkezésünkre állásának díja, százalékban kifejezve, azaz a hitelintézettől kapott pénzügyi szolgáltatás, vagy éppen a befektetett pénzösszeg ára. A kamat szoros összefüggést mutat a pénz időértékével, ugyanis a pénz jelenlegi értéke és jövőbeni értéke folyamatosan változik, például az adott pénznem inflációja, vagy a nemzetközi kapcsolatok hatására.

Befektetési kamatot kapunk azért cserébe, ha megtakarításunkat befektetjük egy pénzintézetnél (például lakástakarékot vezetünk, vagy állampapírt veszünk), és azt ott is tartjuk meghatározott ideig – ez idő alatt az intézmény használja a pénzünket. A hitelkamat ennek a fordítottja: a bank biztosít számunkra egy egyszeri, nagyobb összeget, avagy tőkét (például lakáshitelt), aminek a visszafizetése során kamatot számol fel – némely esetben kedvezőbb, máskor igen szigorú mértékben.

Kamatlábnak nevezzük a kamat %-os formában kifejezett összegét, amit a befektetés névértéke után fizet az, aki kölcsönbe kapta a pénzt – a gyakorlatban a kamatot és a kamatlábat szinonimaként használjuk. A kamat ismerete önmagában nem elég ahhoz, hogy tudjuk, mennyibe kerül a rendelkezésünkre bocsájtott pénz: itt jön a képbe a THM, azaz a teljes hiteldíj mutató, ami összegzi a tőke egyéb költségeit.

A kamatperiódus is fontos elem: ez az az adott időszak (pl. 5 év), amikor egy felvett hitel kamata nem változik, viszont ennek leteltével, fordulónapon a bank számára kedvező módon változtathatja a díjat. Az sem mindegy, hogy egy hitel fix kamatozású (egy kamatperióduson keresztül, vagy végig), illetve, hogy igényelhető-e rá valamilyen kamattámogatás. Az sem árt, ha tisztában vagyunk a kamatos kamat fogalmával, amit mindenképpen érdemes megismernünk, mielőtt egy nagyobb befektetésbe belevágunk.

Mi a jegybanki alapkamat jelentése?

A jegybanki alapkamat egy olyan kamatláb, amit mindig az ország – jelen esetben Magyarország – jegybankja állapít meg, mint referencia kamatláb. Ez hazánkban a Magyar Nemzeti Bank időszakonként ülésező monetáris tanácsának az önálló feladata: ez az a kamat, amit a jegybankunk a kereskedelmi bankoknak fizet a nála elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után.

Mi a jegybanki alapkamat funkciója?

Azért fontos, hogy mennyi a jegybanki alapkamat, mert a kereskedelmi bankok ennek alapján határozzák meg, hogy milyen betéti- vagy hitelkamatokat nyújtanak/várnak el az ügyfeleiktől. A jegybanki alapkamat létezésének fő céljai, hogy fennmaradjon a gazdasági növekedést elősegítő árstabilitás, és hogy alacsony szinten maradjon az infláció, illetve, hogy megmaradjon az ország pénzügyi stabilitása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi történik, ha nő, vagy csökken a jegybanki alapkamat?

A jegybanki alapkamat mértéke mindig az adott ország gazdasági helyzetével, jövőbeli kilátásaival függ össze, ennek tekintetében nő, vagy éppen csökken. A jegybanki alapkamat jellemzően akkor nő, amikor nagyobb a bizonytalanság az ország jövőjével kapcsolatban (például magas a költségvetési hiány, gyorsabb ütemben nőnek a bérek, mint a gazdaság teljesítménye, magas a várható infláció). Ilyenkor, hogy a gazdasági növekedés fennmaradhasson, a jegybanknak emelnie kell az alapkamatot, hogy elérjük azt az inflációs szintet, ami az ország gazdaságának aktuálisan a legjobb. Minél inkább egyensúlyban van egy ország (alacsony a költségvetési hiány, a bérek a gazdaság fejlődésével egy ütemben nőnek), annál alacsonyabb jegybanki alapkamattal érhető el az árstabilitás.

Jegybanki alapkamat és hitelkamat

A jegybanki alapkamat alapvetően befolyásolja a pici kamatokat, azonban ez csak referenciakamatként funkcionál – habár a bankok és a hitelfelvevő személyek viszonyíthatják hozzá a tőkeköltségeket, nem kell hozzá szabályszerűen alkalmazkodni. Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy minél hosszabb futamidejű kamatozásról van szó, annál inkább az inflációs, államháztartási, jövőbeli gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozások érvényesülnek, nem pedig a jegybanki alapkamat mértéke. A rövid kamatozási idejű hitelek, befektetések esetében tehát a jegybanki alapkamat mértéke dominál, míg hosszútávon a hitelintézetek az inflációhoz, javuló/romló gazdasági helyzethez igazodnak.

Jegybanki alapkamat kalkulátor: mennyi a jegybanki alapkamat?

A MNB jegybanki alapkamat 2022.03.23-án változott utoljára, amikor a monetáris tanács 4,4%-ra emelte azt (az egyhetes betéti irányadó kamatát pedig 6,15% lett) – 2013 óta nem volt ilyen magas a jegybanki alapkamat, amelyre a vártnál is rosszabb 2022. januári és februári inflációs értékek adtak okot, ugyanis a KSH 7,9 %-os inflációt mért a hónapban.

  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2022 évében? 2022.01.26-án 2,9%-ra emelték, 2022.02.23-án pedig 3,4%-ra. Az utolsó emelés 1%-os volt, 2022.03.23-án, így lett a jyegybanki alapkamat 4,40%.
  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2021 évében? 0,9-2,4%
  • Mennyi a jegybanki alapkamat 2020 évében? 0,6-0,75%
  • Hány százalék volt a jegybanki alapkamat 2013 április 24 én? 4,75%

Jegybanki alapkamat 2022 VS jegybanki alapkamat az elmúlt években

Nézzük, hogyan alakult az NMB jegybanki alapkamat az elmúlt 10 év során, mikor és milyen változtatásokat eszközölt a monetáris tanács!

Címkék:
hitel, pénz, mnb, alapkamat, bank, kamat, infláció, jegybanki alapkamat,