Ledobta az atombombát az MNB: olcsó pénzzel árasztja el a piacot

Pénzcentrum/Portfolio2020. március 25. 15:25

Minden futamidőn a 0,9%-os alapkamaton kínálja új repoügyletét az MNB az első tenderén szerdán - derül ki a jegybank oldalára feltöltött táblázatból. Ez azt jelenti, hogy különösen a hosszabb futamidők mellett lesz nagyon vonzó az új eszköz a bankok számára. Késő délután az is kiderül, mekkora összeget fogad el az MNB az első tenderen.

Szerda délután tartja első tenderét a jegybank a kedden bejelentett új repoeszközből, melynek lényege, hogy 3 hónapos és 5 éves futamidő közötti lejáratokon fix kamat mellett nyújt fedezett hiteleket a bankoknak. Az MNB oldalán található táblázat szerint első alkalommal minden futamidőn 0,9%-os kamaton hirdeti meg az eszközt a jegybank, a bankok 15:00-15:30 között nyújthatják be ajánlataikat, majd délután ötkor hirdetnek eredményt - írja a Portfolio.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy minden futamidőn egységesen az alapkamatnak megfelelő a fix kamat, arra lehetett számítani, hogy a futamidő függvényében differenciált lesz majd a ráta. A későbbi tendereken elképzelhető, hogy élnek majd ezzel a megoldással. A mostani kondíciók azt jelentik, hogy a hosszabb futamidő felé terelik a bankokat.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB várakozásai szerint a friss likviditás nagy része állampapírokba mehet majd. A mostani árazással és a másodpiaci referenciahozamokkal számolva az ötéves papírok esetében több mint 70 bázispont a bankok marzsa (0,9%-os forrásköltség az 1,62%-os ötéves hozammal szemben), de még a hároméves kötvényeknél is több mint 30 bázispont a különbség az 1,21%-os referenciahozammal számolva.

Később persze ezek a marzsok várhatóan csökkeni fognak, hiszen egyrészt lehet, hogy az MNB differenciál majd, és drágábban hirdeti meg a hosszú forrást, másrészt az extra kereslettel csökkenhetnek a hozamok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mai jegybanki tender első tesztje egyébként már csütörtökön lehet, hiszen az ÁKK három- és ötéves kötvényeket értékesít a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Az aukción pedig extra keresletként már megjelenhet a mai repotenderen a piacra pumpált plusz likviditás.

Címkék:
hitel, pénz, mnb, alapkamat, kamat, bankok, hitelek, magyar nemzeti bank,