Így lazít Matolcsy: tízezrekkel nagyobb lehet a törlesztőrészletünk

Pénzcentrum/Portfolio2016. március 23. 17:31

A tavaly bevezetett jegybanki adósságfék szabályok máris változtak: ha hosszabb kamatperiódust vállalunk be, akkor nagyobb lehet a törlesztőrészletünk és ennek köszönhetően a felvett hitelösszeg is. Az átlagkeresettel számolva így közel 15 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészletünk lehet.

A lényeg nem változik, vagyis továbbra is:

  • szükséges a legális jövedelem igazolása hitelfelvétel során,
  • a hitelek többsége esetében az adósok összes, legális nettó jövedelmének 50%-ára (legalább 400 ezer forint jövedelem felett 60%-ára) rúgó törlesztőrészletig lehet elmenni és
  • a lakás forgalmi értékének legfeljebb 80%-ára lehet forinthitelt felvenni,

ahogy az alábbi táblázatban részletesebben is bemutatjuk. Az MNB a fentiekben nem könnyít és nem is szigorít tehát a hitelfelvételen, ami arra utalhat, hogy a lakossági hitelbővülés jelenlegi ütemét (miközben a hiteltörlesztések még mindig meghaladják a -felvételeket) megfelelőnek tartja.

Ha a januári átlagkereseteket vesszük alapul (165 800 forint), akkor nagyjából 15 ezer forinttal nagyobb törlesztőrészeletet vállalhatunk be, májustól már 97,5 ezer forintos is lehet a havi részletünk. Ennek köszönhetően a felvett hitelösszegünk is nagyobb lehet azonos futamidővel számolva, több mint 1 millió forinttal nőhet a kölcsön mérete.

Loading...

Az alábbi három ponton azonban fontos változás lép életbe május 1-jétől:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A jövőben a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészletei kedvezményesen, 85 százalékos súllyal vehetők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóban, ezáltal is támogatva az alacsonyabb kamatkockázatú, hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek elterjedését.
  • A három éven belüli, naptári évenként első alkalommal, az ügyfél kérésére megvalósuló hitelkeret-emelések esetén nem kell majd jövedelemigazolást benyújtani a problémamentes ügyletek esetében, ezzel is mérsékelve a fogyasztók adminisztratív terheit.
  • Sor került az ún. "de minimis" összeghatár emelésére is: a jövőben kétszázezer forintról háromszázezer forintra emelkedik az a hitelösszeg, ami alatt nem szükséges a rendeletet alkalmazni. Ez a módosítás szintén a fogyasztók adminisztratív terheit csökkenti.
Loading...

Címkék:
hitel, lakáshitel, jelzáloghitel, törlesztőrészlet, jövedelem,