Alacsonyabb kamat 20 évig? Ezzel lehetséges

Pénzcentrum2015. június 22. 15:00

Évek óta nem nyílt ilyen jó lehetőség a lakásvásárlásra. Az alacsony kamatok mellett a CSOK is segítheti a vevőket, de milyen hitelt érdemes választani?

A lakáspiac kedvező helyzete és a kibővített "új szocpol", vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezménye kedvező alkalmat ad a lakásvásárlásra, nem is beszélve az alacsony kamatkörnyezetről, amely a megfelelő kölcsön kiválasztása mellett hosszútávon is biztosíthatja, hogy olcsó legyen a hitelünk.

A lakásvásárlóknak jó alternatíva lehet kamattámogatott kölcsönt felvenni, ennek alapfeltételeiről ITT írtunk, az aktuális ajánlatokat pedig ITT találod meg. Miért éri meg kamattámogatott kölcsönt felvenni, és meddig kapjuk a támogatást az államtól?

Akár 20 év is lehet a támogatás tartama

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásánál a kamattámogatás időszaka 20 év. Ez a termék azonban csak új ház építéséhez és vásárlásához, valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítéséhez vehető igénybe

 - mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Az otthonteremtési kamattámogatás (OTK) keretében viszont az állam minden esetben 5 évig biztosítja a kamattámogatást. Ezek a hitelek viszont használt lakás vásárlására, gyerek nélküli családoknak is elérhetőek.

Mekkora hitelt vehetek fel?

Jogszabályi előírás alapján a maximálisan felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80 százalékát. Ennek figyelembevételével eltérő lehet az egyes bankok finanszírozási aránya, ennek maximuma jellemzően a hitelbiztosítéki érték 80-85 százaléka, illetve a forgalmi érték 70-80 százaléka.

Milyen díjakat kell megfizetni hitelfelvételkor?

A kezdeti költségeket illetően szinte minden bank kínál díjelengedési akciót, melynek keretében a következő díjak visszatérítésére vagy elengedésére kerülhet sor:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • értékbecslési díj (kb. 30.000 Ft),
  • közjegyzői díj (hitelösszeg. kb. 0,5-1 százaléka),
  • folyósítási jutalék vagy szerződéskötési díj (a hitelösszeg kb. 1-1,5 százaléka),
  • földhivatali költségek.

Időszakonként változhat, hogy melyik bank milyen díjat enged el vagy térít vissza.

Eltérés lehet még esetleg az előtörlesztési vagy végtörlesztési díjak mértékében, valamint a benyújtandó dokumentumokat illetően (Például van olyan bank, amely nem kér munkáltatói igazolást, ha az ügyfél jövedelme bankszámlára érkezik.) Az is változó az egyes pénzintézeteknél, hogy az 5 éves támogatott időszak lejárata után milyen kamatperiódussal megy tovább a hitel (6 havi, 12 havi, 3 éves, 5 éves).

 

Címkék:
hitel, lakáshitel,