Hat havi törlesztőrészlet is visszajárhat a személyi hiteleseknek

Pénzcentrum2014. július 18. 12:04

A két hete megszavazott devizahiteles mentőcsomag minden deviza alapú kölcsönszerződésre kiterjed, így a személyi hitelt felvevő adósok is számíthatnak visszatérítésre. Esetükben kiemelten fontos figyelni az öt éves elévülési időt. Mennyi járhat vissza annak, aki személyi kölcsönt vett fel?

A jövő héten hatályba lépő törvény alapján a deviza alapú személyi kölcsönök esetén is jár vissza pénz ügyfeleknek, viszont a kamatszintek eltérnek, ami nagymértékű változást jelent a visszatérítés mértékében.

Lényeges megnézni, mik voltak jellemzőek a deviza alapú személyi hitelekre:

  • 2008 novemberére ez a fajta konstrukció szinte teljesen kiveszett a bankok ajánlatából
  • Gyakran rövid futamidőre vették fel ezeket a hiteleket, az időtáv ritkán haladta meg az öt évet, sőt inkább az ennél rövidebb tartam volt jellemző
  • A magyar lakosság deviza alapú személyi hitel tartozása 2009 januárjában tetőzött (összesen 92 milliárd forint), innentől kezdve kezdtük el kifizetni a hiteleinket
  • A visszatérítés szempontjából lényeges 2009 júliusában a deviza alapú személyi hitel tartozás 61 milliárd forintra rúgott, az ekkor még élő hitelek után járhat ugyanis automatikusan a visszatérítés, igaz a hitel teljes időtartamára vonatkozóan

Mi a fentieket figyelembe véve egy 2007-ben öt évre felvett svájci frank alapú, egymillió forint értékű hitelt választottunk. Azért választottuk az öt éves futamidőt, hogy könnyedén össze lehessen hasonlítani a deviza alapú autóhitelekkel, amiről korábban írtunk.


Mennyi jár vissza?

A felvett hitelösszeg alapján elvileg nem járhatna vissza jelentős összeg, mégis azt tapasztalhatjuk, hogy közel hat havi törlesztőrészlet jár vissza a példahitelben szereplő adósnak. Ez azt jelenti, hogy 133 ezer forintra számíthat a példában szereplő kölcsönt felvevő, ami majdnem hat havi (5,79) kezdeti törlesztőrészletnek felel meg.


Ennek az összegnek a jelentős részét, mintegy 34 ezer forintot az árfolyamrés miatti visszatérítés tesz ki, míg a kamatemelések miatt csupán 99 ezer forintra számíthatunk. A felvett hitelösszeghez képest alacsony összeg oka (kb. 10 százalék szemben az autóhitelek esetén tapasztalható 30 százalékkal), hogy a személyi hitelek esetében nem volt drasztikus kamatemelés. A jegybank adatai alapján a példában vett időszak alatt a kamat 12, 56 százalékról mindössze 14,69 százalékra nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennyivel nőtt a törlesztőrészlet:
A teljes futamidő alatt a törlesztőrészlet mintegy 77 százalékkal növekedett, ami igen jelentős, de ha a jogszerűtlenségeket nem számoljuk, akkor csak 68 százalékkal kelett volna megugornia. A példában ez azt jelenti, hogy 23 ezer forintról csak 38 ezer forintra kellett volna nőnie a havi fizetendőnek a tényleges 41 ezer helyett.

Kiemelten fontos a személyi hiteleknél az elévülés

Az elévülés kérdése azért kiemelten fontos a személyi hitelek esetében, mert ezeket a szerződéseket sok esetben csupán egy, két vagy három évre kötötték. Ennek köszönhetően viszont ezen szerződések jelentős része már 2009 júliusa előtt lejárt, vagyis nem jár automatikusan a visszatérítés. A kamatemelések a jegybank adatai alapján jellemzően 2008-ban történtek, így az ebből fakadó többletterheket nem lehet visszaigényelni, igaz mértékük jellemzően nem olyan jelentős összeg, mint a hosszabb távon fennálló hitelek esetében.

A visszatérítés összege nagy mértékben függ a felvétel idejétől, a szerződés tartamától, a bank által alkalmazott árfolyamtól és a kamatemelés mértékétől, illetve időpontjától. Emiatt minden hitel egyedi, egyedi számításokat minden esetben érdemes elvégezni, példánkkal útmutatást szeretnénk adni a személyi kölcsönt felvevőknek.

 

 

Címkék:
devizahitel, személyi kölcsön, devizacsomag,