Nem fizette a hitelét, mégis pert nyert a bankja ellen

Pénzcentrum2014. május 28. 18:00

Pert indított a bank, mert az ügyfél nem fizette a kölcsönét, mégis az adósnak adott igazat a bíróság. A hitel felvételekor ugyanis a pénzintézet nem küldte ki a szerződést, így jogilag a szerződés létre sem jött.

Egy személyi kölcsönt felvevő adós pert nyert a Cofidis francia bankkal szemben. Habár az adós egy idő után nem törlesztette kölcsönt, a bank elmulasztotta írásban kiküldeni a szerződést, így hiába perelte a vissza nem fizetett hitelt - írja az Origo.

Május közepén született ítélet abban a perben, amelyet a Cofidis indított egy nem fizető ügyfelével szemben. Az adós még 2007-ben vett fel 200 ezer forintos személyi kölcsönt, amelyet 2011 májusáig törlesztett. A pénzintézet 2011 decemberében fel is mondta a szerződést, majd jogi úton próbálta behajtani a 271 ezer forintra duzzadt adósságot.

KATTINTS! Sorban állnak a magyarok a lapostévéért: pedig ha ezt tudnák...

Végül első-és másodfokon is az adósnak adtak igazat a bíróságon, mivel a szerződést nem kapta meg írásban, így az nem is jött létre. A hitelintézeti törvény szerint ugyanis csak írásban vagy minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus okiraton lehet pénzügyi intézménnyel szerződést kötni, és a szerződés eredeti példányát a banknak el kell juttatnia az ügyfélhez.

Címkék:
hitel, per, személyi kölcsön, cofidis, bíróság,